Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Geboortestenen

GEBOORTESTENEN

Hoewel het populaire gebruik om geboortestenen te dragen rond de 15e eeuw in Polen begon, waren ze via de borstplaat van Aäron (Exodus 28:15-30) al tot de westerse cultuur gaan behoren. Dit was een religieus tooisel, ook bekend als de ‘borstlap des gerichts’, dat joodse priesters voor ceremoniële doeleinden droegen. Op dit tooisel zijn 12 edelstenen te zien, die de 12 stammen van Israël symboliseren. Verder corresponderen ze ook met de 12 sterrenbeelden, evenals met de 12 maanden van het jaar, aldus de historicus Josephus die rond het jaar 200 leefde.

Aangezien het vrij lastig kan zijn om edelstenen met dezelfde kleur van elkaar te onderscheiden, zonder hulp hierbij van moderne wetenschappelijke methoden, werden deze niet altijd geclassificeerd naar hun mineraalsoort. Veel edelstenen werden op basis van kleur met dezelfde naam aangeduid, wat heeft geleid tot de nodige verwarring. Ook tegenwoordig bestaat er nog verschil van mening over welke stenen nu eigenlijk in de borstplaat zaten. Hierdoor zijn er diverse lijsten met geboortestenen gaan rouleren, afhankelijk van waar en wanneer deze zijn opgesteld.

De eerste ‘officiële’ lijst met geboortestenen werd in 1912 gepubliceerd door de Jewelers of America (voorheen de American National Association of Jewellers). Op de volgende bladzijde staat de lijst met geboortestenen die in 1952 is vastgesteld door de Jewellery Industry Council en in 2002 is gereviseerd door de AGTA (American Gem Trade Association).

Je kunt een geboortesteen uitkiezen die hoort bij een specifieke geboortedag, een jubileum of enige andere datum van betekenis, maar wist je dat men ze ooit elke maand droeg? In de middeleeuwen geloofden de mensen dat de krachten van een steen het sterkst waren in de maand waartoe deze behoorde. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor echte edelsteenliefhebbers, omdat zij nu een excuus hebben om de hele set te verzamelen en ze het hele jaar door te dragen!

januari

granaat

Geboortesteen januari: Granaat

februari

amethist

Geboortesteen februari: Amethist

maart

aquamarijn

Geboortesteen maart: Aquamarijn

april

diamant

Geboortesteen april: Diamant

mei

smaragd

Geboortesteen mei: Smaragd

juni

alexandriet

Geboortesteen juni: Alexandriet

maansteen

Geboortesteen juni: Maansteen

parel

Geboortesteen juni: Parel

juli

robijn

Geboortesteen juli: Robijn

augustus

peridoot

Geboortesteen augustus: Peridoot

september

saffier

Geboortesteen september: Saffier

oktober

opaal

Geboortesteen oktober: Opaal

toermalijn

Geboortesteen oktober: Toermalijn

november

citrien

Geboortesteen november: Citrien

topaas

Geboortesteen november: Topaas

december

tanzaniet

Geboortesteen december: Tanzaniet

turkoois

Geboortesteen december: Turkoois

zirkoon

Geboortesteen december: Zirkoon
Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

 1. Welke edelsteen past bij u?

  10. augustus 2017

  edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
  Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven