vandaag gratis verzending!
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Marcasiet

Marcasiet

Marcasieten zijn vooral bekend als kleine accentedelstenen, die een andere edelsteen beter doen uitkomen. Terwijl dit goudkleurige mineraal werkelijk een schoonheid is, die ook eigen erkenning verdient.

Naam

De naam 'marcasiet' wordt ten onrechte gebruikt voor een edelsteen die eigenlijk 'pyriet' heet. De reden daarvoor is de optische overeenkomst tussen deze beide mineralen, waarbij de echte marcasiet niet als sieraad wordt gedragen. Deze kan namelijk uiteenvallen waarbij zwavelachtige zuren vrijkomen. Het begrip 'marcasiet' verwijst naar een oude provincie in het noordoosten van Perzië (het huidige Iran), 'Marqashith'. De naam 'pyriet' daarentegen stamt uit het Grieks en betekent 'vuur'. Met deze betekenis wordt verwezen naar het effect waarbij vonken ontstaan door de edelsteen tegen vuursteen of ijzer aan te slaan.

Chemische samenstelling van marcasiet

Marcasiet (pyriet) is een ijzersulfide met messinggele of grijsgele kleur. De opake (ondoorzichtige) edelsteen veroorzaakt de karakteristieke insluiting in lapis lazuli en verleent elk exemplaar zo zijn eigen karakter.

Herkomst van marcasiet

Marcasiet kan worden gevonden in Peru, Bolivia, Mexico, Roemenië, Zweden, Spanje en de Verenigde Staten. Juwelo haalt deze edelsteen uitsluitend uit Oostenrijk.

Geschiedenis van marcasiet

De typische metaalachtige glans van marcasiet zorgde er ooit vaak voor dat het werd verward met goud. Daarom werd deze edelsteen ook wel 'klatergoud' genoemd. Nu zullen vakmensen deze vergissing echter niet vaak meer maken.

Sieraden met marcasiet waren vooral zeer populair in Victoriaans Engeland. In die tijd werd marcasiet meestal geslepen in ronde of vierkante vormen en in een pavézetting geplaatst, zodat de afzonderlijke steentjes fonkelden als kleine diamantjes.

Eigenschappen van marcasiet

De opake marcasiet onderscheidt zich door zijn goudachtige kleur en een metaalachtig glanzend oppervlak, wat hem tot een gewilde edelsteen voor sieraden maakt.

Verzorging van marcasiet

Marcasiet kan worden gereinigd met stoom of middels ultrasone reiniging.

Markasietsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Agaat (sieraden)

    14. februari 2017

    agaat sieraden Roland Vos De agaat is een bijzondere edelsteen met een interessante geschiedenis. Weet u bijvoorbeeld hoe de agaat ontstaat of waar de naam “agaat” vandaan ...
    Lees verder →

Nu op TV:

13:00Juwelo-Sommerschlussverkauf / versandkostenfrei
18:00Juwelo-Sommerschlussverkauf / versandkostenfrei
22:00Juwelo-Sommerschlussverkauf / versandkostenfrei
Naar boven