Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Marcasiet

Marcasiet

Marcasieten zijn vooral bekend als kleine accentedelstenen, die een andere edelsteen beter doen uitkomen. Terwijl dit goudkleurige mineraal werkelijk een schoonheid is, die ook eigen erkenning verdient.

Naam

De naam 'marcasiet' wordt ten onrechte gebruikt voor een edelsteen die eigenlijk 'pyriet' heet. De reden daarvoor is de optische overeenkomst tussen deze beide mineralen, waarbij de echte marcasiet niet als sieraad wordt gedragen. Deze kan namelijk uiteenvallen waarbij zwavelachtige zuren vrijkomen. Het begrip 'marcasiet' verwijst naar een oude provincie in het noordoosten van Perzië (het huidige Iran), 'Marqashith'. De naam 'pyriet' daarentegen stamt uit het Grieks en betekent 'vuur'. Met deze betekenis wordt verwezen naar het effect waarbij vonken ontstaan door de edelsteen tegen vuursteen of ijzer aan te slaan.

Chemische samenstelling van marcasiet

Marcasiet (pyriet) is een ijzersulfide met messinggele of grijsgele kleur. De opake (ondoorzichtige) edelsteen veroorzaakt de karakteristieke insluiting in lapis lazuli en verleent elk exemplaar zo zijn eigen karakter.

Herkomst van marcasiet

Marcasiet kan worden gevonden in Peru, Bolivia, Mexico, Roemenië, Zweden, Spanje en de Verenigde Staten. Juwelo haalt deze edelsteen uitsluitend uit Oostenrijk.

Geschiedenis van marcasiet

De typische metaalachtige glans van marcasiet zorgde er ooit vaak voor dat het werd verward met goud. Daarom werd deze edelsteen ook wel 'klatergoud' genoemd. Nu zullen vakmensen deze vergissing echter niet vaak meer maken.

Sieraden met marcasiet waren vooral zeer populair in Victoriaans Engeland. In die tijd werd marcasiet meestal geslepen in ronde of vierkante vormen en in een pavézetting geplaatst, zodat de afzonderlijke steentjes fonkelden als kleine diamantjes.

Eigenschappen van marcasiet

De opake marcasiet onderscheidt zich door zijn goudachtige kleur en een metaalachtig glanzend oppervlak, wat hem tot een gewilde edelsteen voor sieraden maakt.

Verzorging van marcasiet

Marcasiet kan worden gereinigd met stoom of middels ultrasone reiniging.

Markasietsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven