Lapis-Lazuli

Naam en herkomst

Het woord 'lapis' is het Latijnse begrip voor steen en 'lazulum' betekent blauw of hemel, wat waarschijnlijk weer is afgeleid van het Perzische 'lazhuward', hun naam voor de Afghaanse afzetting en ook de oorsprong voor het woord ‘azuur’. In het oude Griekenland en Rome werd lapis lazuli 'sapphirus' (blauw) genoemd, maar tegenwoordig verwijst deze naam naar de blauwe variëteit van korund, saffier.

Geschiedenis en mythes

Lapis lazuli werd al in 2650 v. Chr. genoemd in het Soemerische Gilgamesj-epos. De oude Soemerische stad Ur kende een levendige handel in lapis lazuli en in de koninklijke tombes van Mari en Kisch vond men meer dan 6000 voortreffelijke beeldjes, borden, kralen en zegels van lapis lazuli.

Zowel de oude Egyptenaren als de Romeinen en Grieken dichtten de hemelsteen goddelijke krachten toe. Hij werd gebruikt in religieuze ceremonies en gedragen als sieraad (zowel ingelegde sieraden als amuletten en talismannen). Daarnaast werd hij als beloning uitgereikt voor bijzondere moed en geloofden vooral de Romeinen dat lapis lazuli een sterk afrodisiacum is. In het Provinciaal Museum voor Oude Kunsten van Namen kan men bijvoorbeeld een prachtige Romeinse buste van lapiz lazuli bewonderen.

In de 1e eeuw omschreef de Romeinse geschiedschrijver Plinius de Oudere lapis lazuli als "een fragment uit het met sterren besprenkelde hemelse gewelf". Ook onder alchemisten in de oudheid werd lapis lazuli zeer gewaardeerd.

Lapis lazuli speelde in de kunst een belangrijke rol als pigment. De edelsteen werd vroeger verpulverd en vermengd met olie, om de kleur ultramijn te verkrijgen. De wonderschone blauwe tinten vindt men bijvoorbeeld in Perzische miniatuurschilderijen uit de 12e en 13e eeuw, in het 'Laatste Avondmaal' in de Sixtijnse Kapel of in de miniaturen van de abdij van Sint-Germanus van Auxerre. Natuurlijk ultramarijnblauw was vanwege zijn kleursterkte en lichtbestendigheid zeer populair, de prijs ervan was hoger dan die van goud. Vanaf 1828 wordt de kleurstof kunstmatig en dus ook veel voordeliger geproduceerd.

Omdat de steen er veel voorkomt, benoemde Chili lapis lazuli op 20 september 1984 tot nationale steen. De variëteit uit Ovalle in Chili wordt door het hoge gehalte aan calciet in het mineraal gekenmerkt door een lichtere kleur. De gouden spikkels van de lapis lazuli worden veroorzaakt door pyriet (ook klatergoud genoemd).

Lapis-Lazuli cabochon geslepen
Lapis-Lazuli rond geslepen

Lapis lazulivariëteiten

Volgens Perzische verhandelingen over de lapis lazuli kunnen zijn kleuren worden onderverdeeld in drie categorieën: nili (donkerblauw), assemani (lichtblauw) en sabz (groen).

Meer dan enige andere edelsteen wordt de lapis lazuli verbonden met een enkele afzetting: in de onherbergzame Kokcha-vallei in het afgelegen Badakhsjan-district in Noord-Afghanistan bevindt zich de beroemde Sar-e-Sangafzetting. Deze vindplaats is al meer dan 7000 jaar continu in gebruik en enkele van de oudste edelsteenmijnen ter wereld bevinden zich hier. In de oudheid werd Afghaanse lapis lazuli via de oude handelsroutes geëxporteerd naar Mesopotamië, Egypte, Griekenland, Rome, India, China en zelfs Japan. De Afghaanse lapis lazulimijnen werden in de 10e eeuw al bezocht door de middeleeuwse Perzische geograaf Al-Istakhari en in de 13e eeuw door Marco Polo, die hierover opmerkte dat er een berg was waarin de mooiste lapis lazuli ter wereld te vinden is met de meest intense blauwe kleuren en nagenoeg zuivere kwaliteit.

Bij lapis lazuli wordt een gelijkmatig koningsblauw (een verzadigd violetblauw) beschouwd als de mooiste kleur. Een ongelijkmatige kleur of sporen van groen hebben over het algemeen een negatief effect op de schoonheid en de waarde van de steen. Pyriet daarentegen geeft de steen een extra mystiek.

Andere belangrijke afzettingen bevinden zich in Rusland aan het Baikalmeer, maar ook in Angola, Birma, Canada, Pakistan en de Verenigde Staten.

Eigenschappen van lapis lazuli

Als het om het slijpsel gaat, is lapis lazuli een veelzijdige steen. De enige grenzen waarmee een edelsteensleper bij deze steen rekening moet houden, zijn de grenzen van zijn eigen verbeeldingskracht. Over het algemeen wordt lapis lazuli geslepen in cabochon, maar het wordt ook graag gebruikt voor snijwerk, figuren of in mozaïek. Het kan zeer moeilijk zijn om een zuiver blauwe steen te vinden en exemplaren tussen tien en twintig karaat zijn ook zeer zeldzaam. Als edelsteen kent lapis lazuli niet alleen een zeer lange geschiedenis, die ongeveer 7000 jaar teruggaat, maar ook een veelzijdige en kleurrijke mythologie.

Chemische samenstelling van lapis lazuli

Lapis lazuli bestaat afhankelijk van de vindplaats uit verschillende delen van het mineraal lazuriet (dat voor zijn mooie blauwe kleur zorgt), uit calciet (verantwoordelijk voor de witte tekening) en pyriet, dat zorgt voor de aantrekkelijke gouden insluitingen. De chemische formule van deze edelsteen is (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2 en bestaat uit 25 tot 40% uit lazuriet. De steen heeft een hardheid van 5,5 op de schaal van Mohs en een dichtheid van 2,3 dit betekent dat deze edelsteen relatief kwestbaar is.

Lapis-Lazuli druppel geslepen
Lapis-Lazuli-Steen

Sterrenbeeld 

Deze blauwe tot paarse edelsteen behoort tot het sterrenbeeld Boogschutter en Maagd.

Combineren

De edelsteen Lapis Lazuli heeft een natuurlijke uitstraling waardoor deze edelsteen heel populair is. Deze steen wordt vaak gebruikt voor sieraden zoals armbanden, ringen, en oorbellen. De prijs van deze edelsteen is relatief laag waardoor u al een complete set sieraden met deze edelsteen kunt kopen voor minder dan €100. 

Verzorging van lapis lazuli

Lapis lazuli dient zorgvuldig te worden verzorgd. Het mag in geen geval worden blootgesteld aan grote hitte, heet water, zuur, zeep of zouthoudende oplossingen. Gebruik voor de reiniging een droge tot licht vochtige doek.

Sieraden met lapis lazuli

Lapis lazuli sieraden in de online shop

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro