Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Onyx

Onyx

Naam

Zwarte Onyx

Zwarte Onyx

Zijn naam stamt van het Griekse 'Onyx' en betekent 'vingernagel' of 'klauw'.

Herkomst

Onyx wordt gevonden in Brazilië, India, Madagaskar en Uruguay.

Geschiedenis van onyx

Volgens de legende werd deze edelsteen geschapen toen Amor de vingernagels van de slapende Venus knipte en ze over de bodem verspreid liet liggen. Maar omdat delen van een goddelijk schepsel niet kunnen sterven, veranderden de goden ze in een edelsteen, die later bekend werd onder de naam onyx.

In het oude Griekenland noemde men alle kleuren chalcedoon 'onyx', van wit tot donkerbruin en zwart. Het waren de Romeinen die later alleen chalcedonen met de kleuren zwart en donkerbruin onder dit begrip schaarden.

Net als agaat is onyx een gebande edelsteen. In het oude Rome werd hij daarom graag gebruikt voor de glyptiek. Daarbij werd de edelsteen plastisch zo bewerkt dat het verhoogde gedeelte door de kleurbanden lichter scheen dan het lagere gedeelte. Met gebruik van deze steensnijtechniek fabriceerden de Romeinen cameeën van onyx met de afbeelding van personen of beroemde scènes.

De roodbruine en witgebande variëteit van onyx wordt 'sardonyx' genoemd. In het oude Rome was dit zeer gewild, omdat sardonyx als zegel nooit zou blijven kleven aan was.

Onyx wordt vaak in verband gebracht met instinct en intuïtie. Bovendien zou het het doorzettingsvermogen en analytisch denken bevorderen.

Eigenschappen van onyx

Normaal gesproken komt onyx voor als zwarte edelsteen, maar als variëteit van agaat is het wit geband. Onyx is een opake steen en varieert van donkerbruin tot zwart.

Verzorging van onyx

Onyx kan normaal gesproken op normale wijze worden verzorgd en kan worden gereinigd middels stoomreiniging of ultrasone reiniging.

Onyxsieraden in de online shop

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven