Parel

Betekenis

Het woord 'parel' is afgeleid van het Latijnse 'perna' (ham) wat een verwijzing is naar de vorm van sommige parelmosselen, maar deze naam wordt pas sinds de 18e eeuw gebruikt. Hieraan voorafgaand noemden de Engelsen parels 'unions' (van het Latijnse 'unio' voor 'eenheid' of 'een enkele grote parel') of ze gebruikten de Griekse en Romeinse naam 'margarita'. 'Margarita' wordt dikwijls geassocieerd met 'marine'; een andere verklaring voor deze benaming is dat ze is afgeleid van het Perzische 'murwari', wat 'kind van licht' betekent en verklaart waarom parels al zo lang het symbool zijn van zuiverheid en onschuld. 

Chemische samenstelling van de parel

Parels ontstaan door een reactie van weekdieren op infecties. Wanneer iets dat irriteert, bijvoorbeeld een stukje koraal of een parasiet, het zachte weefsel van een weekdier binnendringt, treedt diens natuurlijke verdedigingsmechanisme in werking dat de indringer bedekt met een mengsel van calciumcarbonaat, in het Engels ook wel 'nacre' genoemd (parelmoer). Met veel geduld en heel veel geluk ontstaat zo misschien een verhandelbare parel.

Herkomst

Bij parels wordt een onderscheid gemaakt aan de hand van hun herkomst, waarbij de volgende hoofdtypes bestaan: Akoya-parels, zoetwaterparels, Zuidzeeparels en Tahitiparels. De vervuiling in zijn oorspronkelijke habitat in de Japanse zee heeft ertoe geleid dat de Akoya-parel nu ook wordt gekweekt in China, Tahiti en Vietnam. Zoetwaterparels zijn afkomstig uit China en Japan, Zuidzeeparels worden gekweekt in Australië, Indonesië en op de Filippijnen.

Geschiedenis van de parel

Parels behoorden eeuwenlang tot de meest waardevolle edelstenen en werden beschouwd als een krachtig symbool van macht, prestige, sociale status en rijkdom. In het oude Rome, meer dan 2000 jaar geleden, waren parels het meest waardevolle wat men met geld kon kopen. Julius Caesar, Romeins generaal, dictator en liefhebber van parels, telde ooit 60.000 goudstukken neer voor één enkele parel en voerde in de eerste eeuw v. Chr. een wet in waarin het de lagere klassen werd verboden om parels te dragen. Zelfs zijn mislukte invasie van Brittannië was erop gericht de Romeinen toegang te verschaffen tot de felbegeerde Britse rivierparels. In de Britse hoogtijdagen was de toenmalige Koningin Elizabeth I zo dol op parels, dat zij de 'parelkoningin' werd genoemd. De historische waardering voor parels is zelfs terug te vinden in religieuze teksten. In Mattheüs (13:45-46) vergelijkt Jezus het hemels koninkrijk met een "parel van grote waarde", terwijl in de Koran (35:33) over het hemels koninkrijk wordt gezegd: "In tuinen der eeuwigheid zullen zij binnengaan, zij zullen erin worden getooid met gouden armbanden en met paarlen".

Zoetwater Parel
Goud Parel

Dit alles veranderde toen de Japanse noedelmaker Kokichi Mikimoto in 1908 als eerste commercieel parels ging kweken. Het kweken van parels vond in minder professionele vorm al sinds de vijfde eeuw plaats in China, maar het was Mikimoto – ook wel de 'parelkoning' genoemd – die voor het eerst perfect ronde parels kweekte. Sinds de jaren zestig zijn gecultiveerde parels de norm en vandaag de dag vormen ze een betaalbaar sieraad.

Eigenschappen van de parel 

De meeste parels zijn niet rond maar ofwel sferisch (perfect rond of nagenoeg perfect rond), symmetrisch (gelijkmatig en gebalanceerd ovaal of druppelvormig) of barok (abstract en ongelijkmatig). Eenmaal uit hun schelp bevrijd, is de schitterende parel klaar om te worden gedragen; de steen hoeft geen langdurig slijpproces te ondergaan.

Bij de waardebepaling van parels is de herkomst doorslaggevend, want parels uit verschillende regio's verschillen qua kwaliteit en prijs. Afgezien van het soort worden parels beoordeeld op hun lichaamskleur, doorschijnendheid, glans, zuiverheid of structuur van het oppervlak, vorm, symmetrie en oriënt (bijkleur).

Wat betreft de lichaamskleur van de parel bestaat er een nagenoeg onbeperkte bandbreedte: abrikoos (gelig-oranje), zwart, blauw, brons (rossig-bruin), champagne (rozegeel), chocolade, room, goud, groen, grijs, oranje, perzik (roze-oranje), pruim (rossig-violet), paars, rood, violet, wit, geel en alles daar tussenin. De oriënt is de bijkleur van de parel en vormt samen met de glans de onderscheidende factor voor de meest edele exemplaren. Deze bijkleur van lichtdoorlatende kleuren beweegt zich over de lichaamskleur van de parel, accentueert of contrasteert en versterkt de diepte en glans van een parel. Het begrip 'oriënt' stamt af van het Latijnse 'oriens' wat zoveel betekent als 'het opkomen van de zon' – een zeer treffende betekenis, omdat dit effect vaak lijkt op een innerlijke zon, die door de opkomende schemering breekt. Deze indruk ontstaat doordat het parelmoer in dunne lagen wordt afgezet die het licht in vele spectrale kleurschakeringen breken. Omdat de oriënt normaal gesproken eenkleurig is, zijn het aantal kleuren dat uiteindelijk te zien is en hun intensiteit afhankelijk van de soort parel en het parelmoer. Ook de glans hangt samen met de dikte van het parelmoer. Maar net als insluitingen van invloed zijn voor doorzichtige edelstenen, zo zijn de zuiverheid of structuur van het oppervlak van de parel van belang voor de glans. Parels met gladde, zijdeachtige oppervlakken reflecteren licht beter en gelijkmatiger dan parels met significante imperfecties.

Witte Parel
Tahiti Parel

Parel soorten

Akoya-parels ('Pinctada Fucata Martensi') zijn vernoemd naar het Japanse woord 'akoya-gai' voor de zoutwaterpareloester die Mikimoto oorspronkelijk gebruikte. Akoya-parels groeien doorgaans tussen de acht maanden en twee jaar en er kunnen tot wel vijf implantaten in een oester geplaatst worden, al is twee het meest gangbaar. Akoya-parels zijn meestal tussen de twee en zes millimeter in diameter en slechts zelden groter dan negen millimeter. Ongeveer één op de vijf akoya-oesters levert uiteindelijk een parel op, waarvan slechts een fractie van edelsteenkwaliteit is.

De zoetwaterparel: Het is niet van belang of we ze 'venusmossel' of 'oester' noemen, de in zoetwater levende 'Hyriopsis Cuingii' produceert parels in een enorme hoeveelheid betaalbare kleuren en vormen. Wanneer weefsel als nucleus wordt gebruikt, kunnen er met één enkele venusmossel tot wel vijftig parels geproduceerd worden, wat ze betaalbaar houdt. Ze hebben doorgaans een barokke vorm, omdat ze vrijwel volledig uit parelmoer bestaan en ze zijn ook erg helder en kleurrijk. Chinese zoetwaterparels kunnen ook met kralen als nucleus geproduceerd worden, wat parels met een diameter van tot wel 14 millimeter kan opleveren.

Zuidzeeparels ('Pinctada Maxima'): Deze oester is befaamd om zijn witte, zilveren en gouden parels. Zuidzeeparels groeien doorgaans twee tot zes jaar. Hoewel deze oesters slechts één nucleus per keer accepteren, kunnen ze dit proces diverse malen herhalen en daarna zelfs weer in de natuur worden uitgezet om hun genen door te geven aan nieuwe generaties. Zuidzeeparels behoren tot de grootste parels met een omvang van doorgaans tussen de 10 en 16 millimeter in diameter en tot wel 20 millimeter voor de allergrootsten.

De Tahitiparels ('Pinctada margaritifera') zijn vernoemd naar het tropische eiland in Frans Polynesië. Ze behoren mogelijk tot de meest begeerde van alle parels, hoewel ze pas in 1845 in Europa werden geïntroduceerd. Tahitiparels groeien doorgaans vier tot vijf jaar. Hoewel deze oesters slechts één nucleus per keer accepteren, kunnen ze dit proces diverse malen herhalen en daarna zelfs weer in de natuur worden uitgezet. Tahitiparels behoren tot de grootste parels met een omvang van doorgaans tussen de 8 en 16 millimeter in diameter.

Mabe-parels zijn halfronde parels die groeien tegen de binnenzijde van de schelp van het weekdier en worden gekweekt in China.

Verzorging van de parel

Parels moeten zachtjes worden gereinigd met een vochtige doek.

Zuidzee Parel

Sieraden met Parel

Parelsieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro