vandaag gratis verzending!
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Agaat

Agaat

De edelsteen agaat is vernoemd naar de rivier Achates op Sicilië omdat de steen daar veel werd gevonden. Agaten behoren tot een variant van chalcedonen en hebben verschillende kleuren en vormen zoals de vuuragaat, boomagaat, glitteragaat, botswana agaat, blue lace agaat en de fossielagaat.

Ontstaan van agaat

Agaat ontstaat onder hoge druk, meestal als kogel- of amandelvormige afzettingen in holle ruimtes van vulkanisch gesteente. Bij lava dat nog vloeibaar is, ontstaan bellen met vulkanisch gas. In deze holle ruimtes zetten siliciumhoudende oplossingen zich af, waaruit uiteindelijk bij het afkoelen van het gesteente de gelaagde structuur van agaat uitkristalliseert.

Chemische samenstelling van agaat

Agaat is een gestreepte, concentrisch gelaagde chalcedon. De afzonderlijke lagen kunnen verschillende kleuren of één kleur hebben. Agaten behoren tot de groep microkristallijne kwartsen. De hardheid (Mohs) van deze edelsteen is 6,5 tot 7. Deze edelsteen staat bekend om zijn glans en is transparant tot doorschijnend. De chemische samenstelling is gelijk met dat van een vuursteen en een jaspis.

Geschiedenis van agaat

Agaat wordt al sinds jaar en dag zeer gewaardeerd om zijn schoonheid en weerstandsvermogen. 3000 jaar geleden werden agaten in het Midden-Oosten al gebruikt voor zowel decoratieve als praktische doeleinden (zoals het vervaardigen van vazen). In de sieradenwereld werden en worden ze onder meer toegepast als voor ringen, armbanden en kettingen.

Vroeger geloofde men dat de agaat mensen onzichtbaar kon maken. In het oude Rome was vooral de 'Agate Intaglio' populair. Intaglio is een steensnijtechniek waarmee afbeeldingen in de edelsteen worden gegraveerd.

In de Bijbel wordt de agaat in Exodus genoemd als een van de edelstenen die in het borstschild van de hogepriester Aaron waren verwerkt. De sardonyx, een variëteit van agaat, behoort tot de twaalf edelstenen die in de fundamenten van de stadsmuur van Jeruzalem werden ingebed.

Ook in de Middeleeuwen was agaat bijzonder populair. Zo was het toen gebruikelijk een agaat aan elk oor van een trekos te binden, om de oogst positief te beïnvloeden.

Eigenschappen van agaat

Agaten kunnen lagen met verschillende kleuren hebben. De afzonderlijke lagen kunnen doorzichtig zijn. De kleuren variëren van lichtbruin tot fluoricerend blauw. De verschillende kleuren ontstaan door het ijzer- en mangaangehalte. De lagen van een agaat kunnen verschillende sterktes hebben, maar blijven binnen een amandel meestal nagenoeg gelijk. Door de pure en natuurlijke uitstraling is deze edelsteen de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Werking en effecten

Vroeger werd de agaat als edelsteen sieraad veelal gebruikt als gelukssteen. Of deze mythe klopt is voor iedereen voor zichzelf te bepalen. Feit is in ieder geval dat de agaat een bijzondere edelsteen is met natuurlijke tinten en een wonder van de natuur is. Agaten behoren volgens verschillende boeken en literatuur tot de sterrenbeelden Schorpioen, Tweelingen, Stier en Waterman.

Agaatvariëteiten

Agaten zijn er in vele kleuren en variëteiten. Deze edelsteen wordt soms nog betiteld als halfedelsteen omdat deze edelstenen niet tot robijn, saffier, smaragd of diamanten behoren. Tegenwoordig wordt deze onjuiste term niet meer gebruikt. Hieronder zijn de meest bijzondere agaat soorten op een rijtje gezet.

Botswana-agaat

Botswana-agaat

Botswana-agaat

De Botswana-agaat kent bijvoorbeeld een bijzonder interessante gekleurde gelaagdheid met warme aardetinten en intense oranjetinten.

Blue Lace-agaat

Blue-lace-agaat

Blue-lace-agaat

De Blue Lace-agaat heeft net als de buitenwand van de agaatamandel getekende lagen met verschillende blauwtinten.

Dendritisch agaat

Dendritisch-agaat

Dendritisch-agaat

Dendritisch agaat is een kleurloze of witachtig doorzichtige chalcedon met dentrieten.

Fossiel agaat

Fossiel agaat

Fossiel agaat

De fossiel agaat bevat relatief lichte kleuren en bevat kleuren die doen denken aan een fossiel.

Glitter agaat

Glitter agaat

Glitter agaat

De glitter agaat bevat bijzondere glinsteringen en hierdoor bijzondere populair om te vervaardigen in sieraden.

Vuuragaat

Vuuragaat

Vuuragaat

Zoals de naam al doet vermoeden staat de vuuragaat bekend om de donkervurige kleur.

Verzorging van agaat

Agaat kan worden gereinigd met stoom, niet middels ultrasone reiniging.

Agaatsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Koopjes nacht
02:00Juwelo documentaties
08:00Der Juwelo-Thementag mit Ronnie Molloy: Ringe
Naar boven