Bel: NL: 02 049 901 58 (+31) BE: 03 228 49 17 (+32)
Alleen in de webwinkel: gratis verzending vanaf €49,-

Citrien

Citrien edelsteen

Citrien is samen met topaas de geboortesteen van de maand november en is een mooie, lichtdoorlatende edelsteen met een frisse kleur, die terug te vinden is in zijn naam.

Betekenis

De citrien is vernoemd naar het Franse woord voor citroen – 'citron' – waarmee zijn citroengele kleur wordt beschreven.

Chemische samenstelling van citrien

Deze levendige edelsteen is een macrokristallijne variëteit van het kwarts dat in de natuur normaal gesproken voorkomt met amethist. De schitterende kleur van citrien wordt veroorzaakt door ijzer. De meerkleurige citrien is een verbinding van citrien met wit kwarts, die wordt veroorzaakt door omgevingsveranderingen tijdens het ontstaansproces. In ametrien smelt het feminiene paars van de geliefde amethist met het frisse geel van citrien samen tot een onweerstaanbare tweekleurige edelsteenvariëteit.

De chemische formule van de citrien of citroenkwarts is SiO2. De hardheid is 7 en het opaciteit is doorzichtig. Het kristalstelsel is trigonaal, de brekingsindices Ne 1,553 - No1,554 en de dubbele breking is 0,009.

Herkomst

De populaire citrienen worden gevonden in Brazilië, Madagaskar, Uruguay en Mozambique, de meerkleurige citrien en de ametrien in Bolivia. Daarnaast zijn er nog limoencitrienen, die afkomstig zijn uit Zambia en Tanzania. 

citrien

citrien

Geschiedenis van citrien

Citrienen zijn al sinds ongeveer 480 v. Chr. populair in het oude Griekenland. Bij de Romeinen werden ze in de eerste eeuwen na Christus voor het eerst gebruikt in gemmen (edelstenen met een negatief geslepen reliëf) en als cabochons.

In de oudheid gold citrien als de edelsteen van het geluk en werd hij gebruikt als talisman tegen boze gedachtes, slangenbeten en andere giftige reptielen. Citrien werd vaak ook toegepast in de medische wereld, omdat men geloofde dat de steen de spijsvertering bevorderde, gifstoffen verwijderde uit het lichaam, beschermde tegen pest en slechte huid en hielp bij de behandeling van depressies en diabetes.

Experts op het gebied van de edelsteengeneeskunde gaan er bovendien van uit dat citrien de mentale vaardigheden, creativiteit, intuïtie en het zelfvertrouwen stimuleert. Daarnaast zou hij controle geven over de eigen emoties en de alertheid verhogen.

Eigenschappen van citrien

De kleur van citrien reikt van pastelkleurig citroengeel en goudgeel tot mandarijnoranje en madeirarood (genoemd naar de wijn met dezelfde naam). Traditioneel waren de madeirakleuringen het meest gewild, maar vandaag de dag geven vele mensen de voorkeur aan de lichtere citroenkleuren van de citrien. De meerkleurige citrien kent een gelijkmatige overgang van geel naar wit.

Citrien soorten

De wonderschone mandarijnoranje kleur van de mandarijncitrien onderscheidt zich duidelijk van het typische goudgeel van de citrien. De limoencitrien is fris geel met een zachte groenachtige noot. De madeiracitrien heeft een roodachtige kleur en is vernoemd naar de wijn met dezelfde naam, die een soortgelijke kleur heeft. De meerkleurige citrien laat het goudgeel van de citrien en het ijzige wit van het kwarts samensmelten in één edelsteen. Dit effect wordt bereikt doordat gedurende het ontstaansproces het kleurgevende element ijzer zich op verschillende tijdstippen verbindt met het kwarts en zo verschillende kleurlagen veroorzaakt. De ruwe edelsteen wordt vervolgens bewust zo geslepen dat dit fenomeen goed zichtbaar is – net als bij ametrien, waarin de citrien zich verbindt met de amethist.

Combinaties

De citrien is een steen dat zich gemakkelijk laat combineren. De citroen gele tot diep oranje kleuren passen bij elk outfit. De citrien is een zeldzame edelsteen dat staat voor klasse, stijl en positiviteit. De citrien stenen zijn hierdoor de afgelopen tijd snel in populariteit toegenomen.

Sterrenbeeld

Deze edelsteen hoort bij het sterrenbeeld Leeuw en Tweelingen.

Verzorging van citrien

Sommige citrienen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. Stel de edelstenen hier dus niet onnodig lang aan bloot.

Citriensieraden in de Juwelo online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Roland Vos
Welke edelsteen past bij u?

10. augustus 2017

edelsteen

Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00M De Luca - mit Marina De Luca
14:30M De Luca - mit Marina De Luca
19:00Cavill CollectionThe Cavill Collection - mit Cherry Cavill