Maansteen cabochon geslepen

MAANSTEEN - OORSPRONG VAN DE NAAM

De Maansteen dankt zijn naam aan zijn gelijkenis met het hemellichaam. Zelfs toen al associeerden de Grieken en Romeinen maansteen met hun maangoden en geloofden ze dat het een gestolde maanstraal was.

EIGENSCHAPPEN VAN MAANSTEEN

De Maansteen staat bekend om de prachtige kleurschitteringen. De stenen hebben een blauwachtig witte glans die het oppervlak in de richting van het licht lijkt te strelen. Maansteen bestaat uit dunne veldspaatlamellen en deze blauwachtige reflectie, kleurspel genoemd, wordt veroorzaakt door de interferentie van blauw licht met de veldspaatlagen.

Het moet een hoge zuiverheidsgraad hebben en de vorm, transparantie en zuiverheid zijn de belangrijkste kwaliteiten van deze steen. Voor een regenboogmaansteen speelt kleurspel natuurlijk een belangrijke rol.

 Autrefois, les pierres de Lune étaient traditionnellement taillées en cabochon ; aujourd’hui, elles sont de plus en plus souvent facettées, mais il est très difficile de trouver des pierres de Lune en qualité gemme.La pierre de Lune est la pierre de naissance du mois de juin. Son trait est blanc, son clivage parfait elle a une dureté de 6 à 6,5 sur l’échelle de Mohs.

GESCHIEDENIS VAN DE MAANSTEEN

Gezien het belang van de maan voor onze voorouders, en de gelijkenis die zij zagen tussen de maansteen en de maan, is hun eerbied voor deze siersteen begrijpelijk.

Vanwege het zilverachtige tot blauw-witte licht dat magisch danst op het oppervlak van de steen, geloofde men, zowel in het oude India als in Rome, dat de Maansteen op mysterieuze wijze werd gecreëerd door de stralen van de maan. Het is heilig in India en draagt de Indiase naam chandrakant, een term die is afgeleid van het Sanskriet chandra ("maan") en kanta ("geliefd"), wat "geliefd bij de maan" betekent en zo de mythische oorsprong van de steen oproept. De Romeinen geloofden dat het uiterlijk van de Maansteen veranderde met de verschillende fasen van de ster. Ze dachten zelfs dat op elke maansteen een afbeelding van Diana, de Romeinse godin van de maan, te zien was.

SAMENSTELLING VAN MAANSTEEN

Maansteen wordt commercieel gewonnen in enkele geïsoleerde afzettingen in India, Madagaskar, Sri Lanka en Tanzania, waardoor het een zeldzamere steen is dan veel bekendere edelstenen. De chemische formule van de maansteen is (Na,K)AlSi3O8. De hardheid van deze edelsteen is 6-6,5 op de schaal van 10. De gemiddelde dichtheid is 2,55-2,59.

Maansteen edelstenen

MAANSTEEN SOORTEN

Maansteen heeft een zeer brede waaier van kleuren: het kan bruin, groen, grijs, roze, regenboog, wit, geel of zelfs kleurloos zijn. De regenboogmaansteen staat bekend om de kleuren die doen denken aan de regenboog. De ceylon maanstenen staan bekend om het kattenoogeffect. Zodra het licht op deze edelsteen schittert, ontstaat er een kruisje van licht. De witte maansteen staat bekend om de elegante uitstraling en is hierdoor geliefd onder edelsteenliefhebbers.

 • Regenboogmaansteen

  Regenboogmaansteen

 • AAA-Regenboogmaansteen

  AAA-Regenboogmaansteen

 • Blauwe ceylon-maansteen

  Blauwe ceylon-maansteen

 • Kattenoog ceylon-maansteen

  Kattenoog ceylon-maansteen

 • Groene maansteen

  Groene maansteen

MAANSTEEN SIERADEN

Maansteen sieraden ontdekken >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

13:00Schlicht & Schön
14:00Goldrausch
15:00Farbwelten Indian Summer