Diamant Soort

Naam

Het begrip 'diamant' is afgeleid van het Griekse woord 'adamas', dat 'onoverwinnelijk' betekent.

Chemische samenstelling van diamant

Kristallijne koolstof is het enige element waaruit diamant bestaat. Door de compacte atoomstructuur kunnen er geen sporenelementen, die bij andere edelstenen de kleuring veroorzaken, de diamant binnendringen. Kleurige diamanten danken hun kleur daarentegen aan borium, waterstof, stikstof of imperfecties in de kristalstructuur (kleurencentra). Natuurlijke kleurige diamanten zijn zeer zeldzaam, en de grote meerderheid heeft dus een kleurbehandeling ondergaan.

De chemische formule van deze edelsteen is C en de hardheid is 10. Het brekingsindices is 2,417 en deze steen heeft geen dubbele breking.

Herkomst

Volgens de overlevering werden diamanten al in het jaar 800 v. Chr. gewonnen in de destijds enige bron ter wereld in India. Pas in 1725 ontdekte men de ruwe edelstenen ook in Brazilië. Nieuwe vindplaatsen van diamanten zijn er bovendien in Rusland en Canada. Tegenwoordig is ongeveer 65 procent van de diamanten afkomstig uit Afrikaanse landen. De handel in zogenaamde 'bloeddiamanten' (diamanten die, meestal illegaal, worden gewonnen en verkocht in een oorlogsgebied om de gevechten te financieren) wordt bestreden middels door de overheid verstrekte herkomstcertificaten. Het door de Verenigde Naties ingevoerde ‘Kimberlyproces’ bestrijdt ‘bloeddiamanten’ door middel van een door de overheid gereguleerd systeem dat in 2000 is aangenomen door meer dan 40 landen. Alleen deelnemende landen kunnen legaal ruwe diamanten exporteren en alleen naar andere deelnemende landen.

Witte-Diamant
Blauwe Diamant

Geschiedenis van diamanten

De meeste diamanten zijn tussen 1 en 3,3 miljard jaar oud. In de loop der tijd ontstond een overvloed aan mythologische en esoterische toegedichte eigenschappen. De Griekse filosofen geloofden dat in diamanten hemelse geesten leefden. De Romeinen dachten dat diamanten tranen van de goden waren of splinters van vallende sterren. Hindoes geloofden daarentegen weer dat ze ontstonden door de bliksem die insloeg in stenen. Volgens de Joodse traditie zou een diamant die op een schuldige persoon wordt gericht, donkerder worden, terwijl zijn schittering zou toenemen als iemand onschuldig was. Van de middeleeuwen tot aan de renaissance werden aan diamanten uiteenlopende esoterische eigenschappen toegedicht die hielpen om dagelijkse problemen het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld moed, onoverwinnelijkheid, kracht en deugdzaamheid. Verder zouden ze nachtmerries en boze geesten verdrijven, wilde beesten temmen, je huis tegen vuur beschermen en zelfs krankzinnigen kalmeren. De gewilde edelsteen diamant was tijdelijk maar beperkt verkrijgbaar, zo verordende Louis IX van Frankrijk (1214-1270) dat diamanten uitsluitend het domein waren van het koningshuis. Sinds de 15e eeuw hebben deze edelstenen langzaam maar zeker ook hun weg weten te vinden naar het gewone volk.

Eigenschappen van diamanten

De geboortesteen van de maand april kenmerkt zich door talrijke eigenschappen. Diamant is duurzaam (het hardste natuurlijke materiaal dat we kennen), heeft een verblindende schittering (reflectie van wit licht die wordt beïnvloed door het slijpsel, de kleur, de transparantie en de fluorescentie), een fantastisch vuur, (het vermogen om licht te splitsen in zijn componentkleuren), een spetterende scintillatie (lichtspel) en is bovendien ongelooflijk zeldzaam – aangezien maar liefst 80 procent van al het gewonnen diamant alleen geschikt is voor industrieel gebruik. Door zijn speciale hoek en proporties komen het vuur, de schittering en de scintillatie van een diamant het beste tot uiting in een briljantslijpsel. Dit slijpsel wordt weliswaar ook gebruikt voor andere edelstenen, maar werd speciaal ontwikkeld voor diamanten om hun eigenschappen specifiek te kunnen benadrukken. Het standaardaantal facetten is 57 (of 58 als het kollet ook wordt meegeteld). Diverse mensen hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het briljantslijpsel, waaronder Vincenzo Perruzzi (een Venetiaanse slijper uit de 18e eeuw), Henry Morse (die in 1860 in Boston, Massachusetts, de eerste diamantwerkplaats van Amerika opende) en het Russische wiskundige genie, Marcel Tolkowsky (die lid was van een grote en machtige diamantfamilie en het slijpsel berekende dat nodig was voor het ideale ronde briljantslijpsel in zijn in 1919 gepubliceerde boek ‘Diamond Design’).

Rode Diamant
Fancy Cognac Diamant

Het probleem bij de verwerking van diamanten is dat de edelsteenslijper bepaalde hoeken moet gebruiken om de kenmerkende eigenschappen van de diamant te balanceren, waarbij vuur en schittering de grootste moeilijkheden veroorzaken. Beiden tegelijk maximaliseren is simpelweg onmogelijk. Het concept van een ‘ideaal’ slijpsel voor diamanten is simpel gezegd niet eindig.

Diamantvariëteiten

Naast de bekende kleurloze diamanten, die uiterst zeldzaam en dus ook duur zijn, bestaan er ook kleurige exemplaren (Fancy Diamonds), die bijvoorbeeld geel, blauw, bruin, rood of ook zwart kunnen zijn. De beoordeling van de kleur en de zuiverheid van een diamant werden gerangschikt in de kleur- en zuiverheidsclassificatie van het Gemmological Institute of America (GIA).

Combineren

De diamant is de koning onder de edelstenen. Dit wonder van de natuur staat voor klasse, stijl en kwaliteit. Diamanten worden vaak gebruikt voor sieraden zoals ringen, armbanden en colliers. Een witte of doorzichtige diamant past het best bij donker of lichtgekleurde kleding. Echter bij blauwe diamanten past een kleurrijk outfit perfect.

Verzorging van diamanten

De diamant kan normaal gesproken op normale wijze worden verzorgd en kan worden gereinigd middels stoomreiniging of ultrasone reiniging.

Sieraden met Diamant

Diamantsieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro