Bel: NL: 02 049 901 58 (+31) BE: 03 228 49 17 (+32)
Alleen in de webwinkel: gratis verzending vanaf €49,-

Kwarts

Kwarts edelsteen

De mineraalfamilie kwarts brengt enkele wonderschone edelstenen voort, Zoals de geliefde amethist en de wonderschone citrien. Ook het exotische tijgeroog behoort tot de kwartsgroep.

Betekenis

De naam 'kwarts' heeft betrekking tot een groep mineralen met dezelfde chemische samenstelling en soortgelijke fysische eigenschappen. Het woord is afgeleid van het Saksische woord 'Querklufterz', dat 'kruisadererts' betekent en verwijst naar de vindplaatsen.

Geschiedenis

De kristal kwarts is al bekend vanuit de oudheid. De Grieken hadden al kwartsen om zich te koelen. Vroeger werd gedacht dat een kwarts bevroren of gestold water was. Dit komt omdat deze edelsteen vaak werd gevonden in gletsjers.

Chemische samenstelling van kwarts

Kwarts is siliciumdioxide en wordt onderverdeeld in twee subgroepen – macrokristallijne (amethist, valkenoog, bergkristal enz.) en microkristallijne kwartsen (zoals agaat, jaspis of carneool). De chemische formule van deze mineraal is SiO2. De gemiddelde dichtheid is 2,65 en de opacitiet is licht doorschijnend. Het kristalstelsel is hexagonaal of trigonaal de brekingsindices is 1,4585 en de dubbele breking is 0,00910.

Herkomst

Kwarts edelstenen en mineralen komen voor in vele landen zoals Brazilie, Zambia maar ook in Nederland.

Geschiedenis van kwarts

Kwarts is een verzamelnaam van verschillende edelstenen die tot deze edelsteenfamilie behoren. Elke edelsteen soort heeft hierdoor zijn eigen geschiedenis.

Eigenschappen van kwarts

Een kwarts kan hexagonaal en trigonaal zijn, dit zijn twee verschillende type kristalstelsels. Deze edelsteen kan zowel grote kristallen vormen als mini kwarts elementen.  Een kwartskristal kan wel tot 20 meter groot zijn het is hierdoor een bijzondere edelsteen.

Kwarts soorten

Tot de kwartsen behoren amethist, ametrien, meerkleurig kwarts, maanblauw kwarts, chalcedoon, citrien, cognac-kwarts, groene amethist, limoencitrien, olijvenkwarts, fantoomkwarts, regenboogkwarts, rozenkwarts, rutielkwarts, rookkwarts, tijgeroog, wit kwarts, bananenkwarts, Estrelita-kwarts, bosbeskwarts, dendrietkwarts, graffitikwarts, leliekwarts, Medusa-kwarts, Mutuca-rutielkwarts, Ouro Verde-kwarts, aardbeienkwarts en toermalijnkwarts.

Bergkristal

bergkristal

Bergkristal

Bergkristal is de meest pure vorm van kwarts. Deze edelsteen heeft geen kleur en is licht doorschijnend tot geheel transparant. Dit mineraal wordt in vele landen gevonden zoals Brazilie, Zambia en Madagaskar.

Ontstaan

Kwartsen ontstaan onder meer doordat er kristallisatie ontstaat bij het afkoelen van zouten, ook wel silicaat genoemd. Deze edelsteen kan ook ontstaan door verhitting of kan kristalliseren in geoden.

Sterrenbeeld

Deze mineraal en edelsteen behoort tot het sterrenbeeld Tweelingen.

Combineren

Een kwarts is een edelsteen dat in vele varianten voorkomt. Deze mineraal staat bekend om de prachtige kleuren en de karaktervolle edelstenen. Tegenwoordig wordt deze steen daarom vaak gebruikt voor sieraden zoals ringen, kettingen, armbanden, hangers en oorbellen. Edelstenen met dit sieraad laten zich perfect combineren voor elk kledingstuk.

Verzorging van kwarts

De kwarts edelsteen kunt u goed schoonmaken met een zacht vezelvrij doekje.

Kwartssieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Roland Vos
Welke edelsteen past bij u?

10. augustus 2017

edelsteen

Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Hannah Clemmow AMAYANI-SpezialAMAYANI-Spezial - mit Hannah Clemmow
14:30Hannah Clemmow AMAYANI-SpezialAMAYANI-Spezial - mit Hannah Clemmow
19:00Diamant-Tag