Bel: NL: 02 049 901 58 (+31) BE: 03 228 49 17 (+32)
Alleen in de webwinkel: gratis verzending vanaf €49,-

Tanzaniet

Tanzaniet

De tanzaniet is een geboortesteen van de maand december en een van de best verkochte kleuredelstenen aller tijden, wat wellicht te danken is aan zijn unieke blauwe tinten. Helaas is deze geliefde edelsteen duizendmaal zeldzamer dan diamant.

Naam

De naam 'tanzaniet' werd ingevoerd door juweliersbedrijf Tiffany/New York en verwijst naar de herkomst van de edelsteen: Tanzania.

Chemische samenstelling van tanzaniet

Mineralogisch gezien is tanzaniet een doorzichtige zoisiet. De kleuren van tanzaniet worden veroorzaakt door het gehalte en de verhouding van chroom en vanadium.

Herkomst

Ook in Pakistan wordt zo nu en dan een enkel blauw zoisietkristal aangetroffen, maar de enige commercieel geëxploiteerde afzetting bevindt zich in Tanzania en heeft een oppervlakte van niet meer dan twintig vierkante kilometer.

Geschiedenis van tanzaniet

De tanzaniet is verbonden met de cultuur van de Masaï. Blauw is voor hen een heilige kleur. Masaï-vrouwen kregen als ze een kind ter wereld hadden gebracht, blauwe kralen en gewaden cadeau. Tegenwoordig geven stamhoofden van de Masaï tanzaniet aan vrouwen bij de geboorte van een kind als zegening voor een gezond, positief en succesvol leven. Volgens de legende ontdekten nomadische Masaï-herders de wonderschone blauwe tanzanietkristallen, die hun gebruikelijke bronzige grijsbruine kleuren hadden verloren door een heidebrand. Dit verhaal verwijst naar hoe de kleuren van tanzaniet verschijnen wanneer je het verhit.

Historisch vastgelegd is dat Manuel D'Souza de steen als eerste claimde, de legendarische Schotse geoloog Campbell R. Bridges tanzaniet als eerste naar de GIA (Gemmological Institute of America) bracht ter identificatie en Tiffany & Co. de naam 'Tanzaniet' invoerde en de edelsteen voorstelde aan de wereld.

Eigenschappen van tanzaniet

Tanzaniet is pleochroïsch of trichroïsch, wat betekent dat elk tanzanietkristal drie kleuren heeft: blauw, paarsig rood en groenig geelbruin (brons), waarbij de intensiteit van de afzonderlijke kleuren afhankelijk is van de kijkhoek. Door tanzaniet te verhitten, worden zijn bronzen tinten geminimaliseerd en zijn blauwe, violette en paarse tinten versterkt. Het resultaat is echter afhankelijk van de natuurlijke eigenschappen van elk kristal en is daarom altijd anders. De zeldzaamste en waardevolste kleur is normaal gesproken een sterk 'saffierachtig' blauw bij daglicht, maar meestal is de uiteindelijke kleur van tanzaniet een combinatie van zijn drie trichroïsche tinten, afhankelijk van hoe sterk het pleochroïsme aanwezig is in elke afgewerkte edelsteen. Dit komt doordat tanzanieten met meer blauw dan paars of violet worden gefacetteerd over de breedte van het kristal in plaats van over de lengte, om zo de puurheid van de blauwe kleur te accentueren.

Tanzanieten zijn doorgaans schoon voor het oog (geen zichtbare insluitingen wanneer de steen vanaf circa 15 centimeter wordt bekeken met het blote oog) en kunnen zelfs bij uitvergroting een goede zuiverheid vertonen. Dit is belangrijk, omdat een hoge doorzichtigheid en een afwezigheid van insluitingen de charmante kleuren accentueren en daarom dus kenmerkende eigenschappen zijn van tanzaniet.

Tanzanietvariëteiten

Tanzaniet staat vooral bekend als blauwe edelsteen, maar hij komt ook voor in geel, groen, oranje, roze of als meerkleurige edelsteen in blauw en groen.

Verzorging van tanzaniet

Een thermische schok kan beschadigingen veroorzaken. Stel tanzaniet daarom niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen!

Tanzanietsieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Roland Vos
Welke edelsteen past bij u?

10. augustus 2017

edelsteen

Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Hannah Clemmow AMAYANI-SpezialAMAYANI-Spezial - mit Hannah Clemmow
14:30Hannah Clemmow AMAYANI-SpezialAMAYANI-Spezial - mit Hannah Clemmow
19:00Diamant-Tag