Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Smaragd

Smaragd

De geboortesteen van de maand mei – de Smaragd – kent een lange historie. De edelsteen, net als de aquamarijn lid van de mineraalfamilie der berillen, was al een gewild statussymbool ten tijde van de Egyptische farao's.

Naam

De naam 'smaragd' kan worden herleid tot het Griekse woord 'smaragdos', dat 'groene edelsteen' betekent. Net als bij robijn of saffier werd deze naam voor de wetenschappelijke ontwikkelingen in de 18e eeuw gebruikt voor alle groene edelstenen.

Chemische samenstelling van smaragd

De smaragd is een lid van de beril-familie (van het oud-Griekse 'beryllos', wat blauwgroene steen betekent), die bekend staat als de 'moeder der edelstenen' vanwege zijn hoog aangeschreven variëteit aan edelstenen. Afgezien van de groene smaragd, omvat de berilfamilie onder andere aquamarijn (blauw), bixbiet (rood), gosheniet (wit, kleurloos), heliodoor (geel) en morganiet (roze). De smaragd dankt zijn kleur aan chroom, vanadium en ijzer. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheden zorgen deze voor een uitzonderlijk mooi kleurenpalet van pastel tot diepgroene tinten, met in variërende mate blauwige, bruinige, grijzige en gelige tinten.

Herkomst van smaragd

Omdat de Egyptische smaragdafzettingen al lange tijd zijn uitgeput, is de Colombiaanse smaragd – de buit van de beruchte 16e-eeuwse veroveraars Hernán Cortés (die vanaf 1519 tegen de Azteken streed) en Francisco Pizarro (die vanaf 1526 tegen de Inca's streed) – sinds de 16e eeuw een gewilde variëteit. In 1931 werd in Zambia de op een na grootste smaragdafzetting ter wereld ontdekt. Edelstenen uit deze bron zijn beroemd om hun kwaliteit. Andere smaragdafzettingen bevinden zich in Afghanistan, Brazilië, Pakistan, Rusland (Oeral) en Zimbabwe.

Geschiedenis van smaragd

De geschiedenis van deze edelsteen begint in Egypte. De smaragdmijnen in de oostelijke woestijnregio, die mogelijk al bestonden in 3500 v. Chr., werden in 1816 herontdekt door Frédéric Cailliaud, een Franse mineraloog en ontdekkingsreiziger. Al in de tijd van Alexander de Grote zochten Griekse mijnarbeiders hier naar smaragden. Hoewel Egypte bijna een monopolie op smaragden had, bestonden er ook nog andere bronnen. De Habachtal-regio in het Oostenrijkse Salzburg leverde een paar smaragden op en er werden Romeinse oorbellen gevonden met smaragden afkomstig uit de Pakistaanse Mingora-mijn in de Swat-vallei. Volgens de legende zijn de Scythische smaragden, die Plinius noemt in zijn 'Historia Naturalis', afkomstig uit de Russische Oeral.

Cleopatra, de laatste farao van Egypte, was dol op smaragden. Ze droeg weelderige sieraden met smaragden, liet decoratieve objecten ermee versieren en gaf hoogwaardigheidsbekleders smaragden met haar beeltenis erin gesneden. Smaragden waren voor de Egyptenaren meer dan alleen mooie edelstenen – het waren patriottistische symbolen van nationale trots. Cleopatra was zich daarvan bewust en verklaarde de mineralogische rijkdom van het land rond 47 v. Chr. resoluut tot haar eigendom. Sinds de Egyptische tijd worden smaragden telkens weer in verband gebracht met vruchtbaarheid, onsterfelijkheid, verjonging en eeuwige jeugd. Plinius dichtte smaragd bovendien een verzachtend werking voor vermoeide ogen toe.

Eigenschappen van smaragd

Zichtbare insluitingen gelden doorgaans als typische vingerafdruk van de smaragd. De karakteristieke 'schoonheidsvlekken' ontstaan, omdat smaragden langzaam groeien in metamorf gesteente waardoor zich vaak bijvoegsels zoals kleine blaasjes of kristallen vormen. In edelsteenvakkringen worden dergelijke insluitingen gezien als sierlijk gewas in een groene tuin en daarom ook 'jardin' (Frans voor 'tuin') genoemd. De ruwe omgeving in combinatie met sporen van chroom en vanadium biedt de 'beste' voorwaarden voor insluitingen.

Een ander kenmerk van deze edelsteen is zijn unieke schittering. De 'helderheid' van een smaragd wordt beïnvloed door kleur, slijpsel en zuiverheid en wordt vaak omschreven als zijdeachtig, warm, zacht, gloeiend, of als 'groen vuur'. De kwaliteit van het slijpsel is erg belangrijk voor een smaragd, aangezien een bekwaam edelsteenslijper de voor het oog zichtbare insluitingen zo kan plaatsen dat hun impact op de schoonheid geminimaliseerd wordt. Door de typische 'smaragdslijp' (met trappen op gelijke afstand van elkaar) kan bovendien de druk bij het slijpen worden verminderd en de satijnen schittering van de smaragd worden benadrukt.

Smaragdvariëteiten

Een synoniem voor uitstekende kwaliteit is de Colombiaanse smaragd, die zeer gewild is op de markt, maar ook zeer zeldzaam. Zijn levendige bosgroene vuur en de buitengewone zuiverheid van het kristal zijn indrukwekkend. De Nova Era-smaragd is afkomstig uit Nova Evra in het Braziliaanse Minas Gerais. Als klassieke schoonheid met middel- tot diepgroene tinten lijkt hij op de Colombiaanse smaragd. Trapiche-smaragden zijn kristallen met fijnvezelige insluitingen van koolstof, die zich vanuit een hexagonale kern radiaal verspreiden om vervolgens een patroon met zes spaken te vormen. Het wonderbaarlijke aan de trapiche-smaragd is dat hij van begin af aan in een hexagonale vorm groeit en niet door een edelsteenslijper in deze vorm wordt gebracht.

Verzorging van smaragd

Smaragden kunnen normaal worden verzorgd, maar ultrasone reiniging en stoomreiniging dienen te worden vermeden. Daarnaast dient regelmatig te worden gecontroleerd of de edelsteen moet worden nabehandeld met oliën.

Smaragdsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven