Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Carneool

Carneool edelstenen

Carneool edelsteen

Carneool heeft een onmiskenbare kleur. Soms schittert het in intense roodtinten, soms ook in bruinrood, waardoor het een bijzondere blikvanger is.

Betekenis

Het begrip 'carneool' is vermoedelijk afkomstig van de 'kornoelje', die een soortgelijke kleur heeft. Een andere interpretatie zoekt de oorsprong van de naam in het Latijnse woord voor vlees, 'carne', dat ook een soortgelijke kleur heeft.

Chemische samenstelling van carneool

Carneolen behoren tot de chalcedonengroep, die op zijn beurt weer lid is van de mineraalfamilie kwarts. Bij de cryptokristallijne chalcedonen zijn de afzonderlijke kristallen niet zichtbaar voor het blote oog, in tegenstelling tot de macrokristallijne kwartsen zoals amethyst of citrien. Carneool dat doorschijnend tot ondoorzichtig kan zijn, wordt gekleurd door het element ijzer.

De chemische formule van deze edelsteen is SiO2 en de hardheid van deze steen is 6-7. De gemiddelde dichtheid is 2,60 en het kristalstelsel is trigonaal, de brekingsindices is Ne 1,539-1,544, No 1,526-1,535 en de dubbele breking is 0,004-0,009.

Herkomst

De kwartsvariëteit carneool kan worden gewonnen in Madagaskar, Brazilië, India of Uruguay.

Geschiedenis van carneool

Carneolen zijn sinds jaar en dag gewilde edelstenen, die al door de Mesopotamische koningen graag werden gedragen. Ook Napoleon liet zich graag zien met deze edelsteen. Zelfs in de Bijbel wordt carneool genoemd – als een van de edelstenen in het borstschild van Aaron (Exodus 28:15-30) en als een van de twaalf edelstenen die in het fundament van de stadsmuur van Jeruzalem werden gezet (Openbaring 21:19). Grieken en Romeinen gebruikten carneolen voor intagliosieraden (gemmen met gegraveerde figuren). De zegel van Mohammed was een gegraveerde carneool, gezet in een zilveren ring.

Eigenschappen van carneool

De unieke kleur van carneool draagt bij aan zijn populariteit – het rood of bruinrood schittert in zijn doorschijnende tot opake kristallichaam. De roodbruine tot bruine carneolen worden soms ook 'sard' genoemd.

Cobineren

De oranje kleur van carneool is onder edelsteenliefhebbers zeer geliefd. Deze edelsteen heeft een zomerse uitstraling vanwege de vrolijke kleur en is goed te combineren met bonte kleuren. De carneool heeft de laatste jaren snel al populariteit gewonnnen vanwege het uitgesproken karakter van deze edelsteen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld van de deze steen is Ram, Maagd en Kreeft.

Soorten

De kleur van de carneool varieert van licht oranje tot donkerbruin. In de meeste gevallen bevat deze edelsteen zowel oranje als bruine kleurtinten.

Verzorging van carneool

Carneool kan soms verbleken of terugkeren naar zijn oorspronkelijke kleur als het wordt blootgesteld aan fel licht. Om de kwaliteit van uw carneool te behouden, dient u deze edelsteen nooit ultrasoon te reinigen. Tegen stoomreiniging bestaat geen bezwaar.

Carneoolsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven