Alleen in de webwinkel: gratis verzending vanaf €49,-

Amethist

Amethist sieraden

Amethist

Amethist – de geboortesteen van de maand februari – is een edelsteen die omgeven wordt door fantasierijke mythes. Door zijn tijdloze kleurtinten is de amethist een zeer geliefde edelsteen, die al eeuwenlang gewaardeerd wordt.

Naam

Onbewerkte Amethist

Onbewerkte Amethist

De naam 'amethist' stamt van het Griekse woord 'amethystos', wat 'tegen de roes' betekent en verwijst naar de ontstaansmythe van de amethist.

Chemische samenstelling van amethist

Amethist behoort tot de familie van macrokristallijne (uit grote kristallen bestaande) kwartsen, zoals bijvoorbeeld ook citrien, rozenkwarts of tijgeroog. De kleur van amethist gaat van lichte vliertinten tot diep purper en wordt veroorzaakt door het sporenelement ijzer.

Herkomst

Amethisten komen in verschillende hoeveelheden voor op alle continenten. Tegenwoordig is Brazilië het bekendste winningsgebied. Braziliaanse amethisten kwamen in 1727 voor het eerst naar Europa. Ook in Uruguay komt de steen veel voor. De Uruguay-amethist heeft een buitengewoon intense, diepviolette kleur. Andere vindplaatsen zijn er in Madagaskar, Kenia en Zambia. De dieppaarse Siberische amethist wordt vandaag de dag niet meer gewonnen, maar de naam 'Siberische amethist' wordt vaak – ten onrechte – gebruikt voor amethisten van verschillende herkomst met een bijzonder intense kleur.

Geschiedenis van amethist

De amethist is volgens de mythe als volgt ontstaan: de god van de wijn, bij de Grieken 'Dionysos', bij de Romeinen 'Bacchus' genoemd, was de 'bad boy' van de klassieke mythologie. Hoewel het zijn goddelijke missie was om kommer en kwel te beëindigen, verspreidde Dionysos zelf allerlei onheil – vooral na consumptie van het oude druivennat. Zo gaat het verhaal dat een aangeschoten Dionysos op een dag, nadat hij beledigd is door een sterveling, zweert zich te wreken op de volgende mens die zijn pad zou kruisen. Dan ziet hij Amethist, een jong, onschuldig, mooi meisje en een fanatieke aanhanger van de godin Artemis. De woedende Dionysos stuurt twee hongerige tijgers die het meisje moeten verslinden en vult zijn beker met wijn om het schouwspel te bekijken. De alziende Artemis grijpt vervolgens in en verandert Amethist in een beeld van kwarts, even puur als haar deugdelijkheid. Deze tovenarij beschermt het meisje weliswaar tegen het onheil, maar kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Overmand door spijt huilt Dionysos tranen van berouw, die in zijn wijn belanden. Als hij vervolgens in elkaar zakt, morst hij de wijn over het beeld en schept hij zo de paarse edelsteen, die wij kennen als amethist.

Amethist pure steen

Amethist pure steen

Aan amethist worden ook talrijke bovennatuurlijke krachten toegekend; er bestaat nauwelijks een aandoening die deze edelsteen niet – naar men zegt – kan genezen. Volgens Leonardo da Vinci (1452-1519) verdrijft amethist kwade gedachten en wordt het verstand erdoor verscherpt, terwijl Plinius de Oudere (23-79 n. Chr.), Romeins historicus en auteur van de 'Historia Naturalis' (de eerste encyclopedie ter wereld) schrijft dat wanneer men in een amethist de naam van de zon of de maan graveert en hem aan een bavianenhaar om de nek hangt, deze als amulet tegen hekserij dient en degene helpt die verzoeken indient bij het gezag.

Het is een historisch feit dat de kleur paars of violet al door farao's, koninginnen en koningen werd gezien als symbool voor macht, lang voordat de Romeinse keizers zich hulden in de paarse 'toga picta'. Van de zegel van Cleopatra, een amethist met een gegraveerde Bacchus-figuur, tot aan de amethistketting van koningin Charlotte, de vrouw van koning George III van Groot-Brittannië, was de amethist steeds een teken van macht. Gezien deze traditie is het niet verwonderlijk dat de amethist ook in de middeleeuwen zeer geliefd was bij de katholieke clerus. Men kende de steen de eigenschap toe dat hij de kuisheid bevordert en hij werd ook wel 'pauselijke steen' genoemd. Tot op de dag van vandaag worden amethistringen gedragen door bisschoppen.

Eigenschappen van amethist

Bij amethist is kleur het belangrijkste criterium om de waarde te bepalen. De diepere tinten leveren meer op. De waardevolste zijn amethisten met een transparante, pure, gemiddeld tot donker violette kleur, die niet naar het blauw noch naar het rood neigt – hoewel blauwe of rode accenten bij amethisten zeer gewild zijn. Amethistkristallen hebben in verhouding weinig insluitingen; normaal gesproken zijn bij een amethist met het blote oog vanaf een afstand van 15 centimeter geen insluitingen waarneembaar. Omdat de amethist een bij edelsteenslijpers en juweliers zeer geliefde edelsteen is, wordt hij in een grotere selectie van verschillende vormen en slijpsels aangeboden dan veel andere edelstenen. Ongeacht het slijpsel zijn een gelijkmatige kleur en een hoge schittering onderscheidende kwaliteitskenmerken.

Amethistvariëteiten

Rio Grande groene Amethist

Rio Grande groene Amethist

Amethisten worden onder meer onderscheiden aan de hand van hun herkomst. De Brejinho-amethist stamt uit de Braziliaanse Brejinho-mijn en is indrukwekkend door de kleine paarse accenten, die uit zijn diepviolette lichaam schijnen. De Zambia-amethist vertoont een helder koningspurper met indrukwekkende blauwe en rode schakeringen als de steen wordt bewogen. Hij behoort tot de beste exemplaren die verkrijgbaar zijn. De zeldzame Uruguay-amethist fascineert door zijn diepe, intense violet en rode schakeringen.

Andere variëteiten worden geclassificeerd op kleur. De in alle schakeringen, van pastel- tot bosgroen, voorkomende groene amethist of Rio Grande groene amethist (de gemmologische naam is 'prasioliet') is de groene variëteit van het kwarts, waarvan de kleur ontstaat door verhoogde temperaturen tijdens het ontstaansproces. Platina-amethisten glinsteren zilver-/metaalachtig. De naam is (geheel) afgeleid van de optische overeenkomst met het metaal platina. De uit Brazilië afkomstige lavendel- of 'Rose de France'-amethist heeft een schakering van pastelkleurig lila tot zachtroze. De meerkleurige amethist is een verbinding van amethist met wit kwarts, die ontstaat door omgevingsveranderingen tijdens de kristalvorming. Een andere variëteit is de ametrien, die bestaat uit amethist en citrien en pas sinds 1980 op de markt verkrijgbaar is. De belangrijkste vindplaats van ametrienen is de Anagi-mijn in Bolivia.

Verzorging van amethist

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelstenen mogen hier daarom niet onnodig lang aan worden blootgesteld!

Amethistsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

10:00De fonkelende wereld van Edelstenen
13:00HIGHLIGHT
13:10De fonkelende wereld van Edelstenen
Naar boven