Aquamarijn

Betekenis

Aquamarijn betekent letterlijk 'water van de zee' en bestaat uit de Latijnse woorden 'aqua' (water) en 'marinus' (tot de zee behorend).

Chemische samenstelling van aquamarijn

Aquamarijn behoort als eersteklas edelsteenvariëteit tot de berilfamilie ('beryllos' betekent blauwgroene steen in het Oudgrieks), die vaak de 'moeder der edelstenen' wordt genoemd vanwege zijn vele variëteiten. Naast de blauwe aquamarijn behoren ook de volgende edelstenen daartoe: de rode bixbiet, de groene smaragd, de witte gosheniet, de gele heliodoor en de roze morganiet. Zijn kleur verkrijgt aquamarijn door sporen van ijzer die in verschillende concentraties zorgen voor een buitengewoon mooi kleurenpallet van zachte pasteltonen tot diepblauw, soms met een hint van groen.

De chemische formule van deze edelsteen is Al2Be3(Si6O18) + K, Li, Na + (Fe) en de hardheid is 7,5-8. De gemiddelde dichtheid is 2,76 kg/dm3 en deze steen is doorschijnend tot doorzichtig. Het kristalstelsel van de aquamarijn is hexagonaal.

Herkomst

Aquamarijnen zijn te vinden in pegmatietaders, in metamorfe gesteentes en als minerale afzetting in riviersedimenten. Rond 1830, voordat er vindplaatsen van aquamarijn in Afrika werden ontdekt, werden de hoogwaardigste aquamarijnen vooral gewonnen op de Braziliaanse edelsteenvelden van Minas Gerais en in de Oeral. Brazilië is nog steeds een van de belangrijkste leveranciers van deze edelsteen, maar inmiddels hebben ook andere Afrikaanse landen zoals Nigeria, Madagaskar, Mozambique en Zambia zich gemanifesteerd als winplaatsen van edelstenen.

Aquamarijn Steen
AAA Aquamarijn

Geschiedenis van aquamarijn

Volgens de legende zou de edelsteen de god van de zee, Poseidon (bij de Romeinen 'Neptunus') kunnen kalmeren. Daarom wierpen zeelieden vroeger aquamarijnamuletten overboord als het stormde. Ze hoopten de zeegod daarmee tevreden te stellen en te voorkomen dat hij zijn drietand in de bodem stak en zo aardbevingen en stormen veroorzaakte. Als hij tevreden kon worden gesteld, zou de zee rustig blijven. Daarnaast geloofde men dat aquamarijn bedachtzaamheid en wijsheid bevorderde en een reinigende werking had. Ook vandaag nog lijkt de geboortesteen van de maand maart omgeven met een aura van rust. In de tijd van de Middeleeuwen werd vaak het beeld van Maria met aquamarijn gedecoreerd. Men geloofde dat de steen van de zee geluk en voorspoed zou brengen.

Eigenschappen van aquamarijn

De blauwe kleur is het belangrijkste schoonheidscriterium bij aquamarijnen, waarbij hun bekoorlijkheid pas in volle omvang zichtbaar wordt in het schijnsel van kaarslicht. Normaal gesproken is aquamarijn transparant en schoon voor het oog, dat wil zeggen dat vanaf een afstand van circa 15 centimeter met het blote oog geen insluitingen zichtbaar zijn. Zelfs bij uitvergroting vertonen aquamarijnen een zeer hoge zuiverheid.

Aquamarijnvariëteiten

Voor iemand die pas sinds kort geïnteresseerd is in edelstenen kunnen de verschillende handelsnamen waarmee de verschillende aquamarijntonen worden aangeduid, aanvankelijk verwarrend zijn. Naast het verzamelbegrip 'AAA'-aquamarijn zijn de volgende namen gebruikelijk: Santa Maria, een zeldzame aquamarijn in een intens diepblauw uit de Braziliaanse vindplaats Santa Maria de Itabira. Tot de Brazilianen behoren ook de São-Domingos-aquamarijn, die toevallig ontdekt werd op de naamgevende rundveehouderij en klassiek aquamarijn pastelblauw is, en de Santa Teresa-aquamarijn, die door zijn briljante turkooisblauw betovert. De Boca Rica-aquamarijn is eveneens vernoemd naar zijn Braziliaanse mijn, die aquamarijnen voortbrengt met exotische zeeschuim- en oceaanachtige groentinten. De Pedra Azul-aquamarijn heeft een intense donkerblauwe kleur en stamt ook uit Brazilië. Uitermate indrukwekkend is kattenoogaquamarijn. Het kattenoogfenomeen is zeer zeldzaam bij edelstenen, bij aquamarijnen komt het zelfs zo goed als nooit voor. Dit effect wordt veroorzaakt door de reflectie van lange, naaldvormige, parallel lopende insluitingen. Net als bij steredelstenen komt ook het kattenoogeffect alleen naar voren in het cabochonslijpsel en is dit het best te zien in een direct invallende enkele lichtstraal.

Kattenoogaquamarijn
Sao-Domingo-Aquamarijn

Sterrenbeeld aquamarijn

Het sterrenbeeld van aquamarijn is onder meer Weegschaal, Vissen, Tweelingen en Waterman.

Soorten en kleuren

De aqamarijn komt voor in verschillende soorten waarvan de Santa maria aquamarijn de bekendste is. Zoals de naam al door vermoeden wordt deze edelsteen ook wel gezien als steen van het water. De kleuren van aquamarijnen varieren van groen, blauwm tot licht paars en roze. Deze edelsteen is doorschijnend tot volledig doorzichtig en wordt bestempeld als een van de populairste edelstenen. Tegenwoordig wordt deze edelsteen ook veelvoudig verwerkt in edelstenen sieraden vanwege de betoverend mooie kleur en structuur van de steen.

Verzorging van aquamarijn

Aquamarijn mag enkel op normale wijze of met stoom worden gereinigd.

Sieraden met Aquamarijn

Aquamarijnsieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro