Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Toermalijn

Toermalijn

De toermalijn is samen met de opaal een van de geboortestenen van de maand oktober en is even kleurrijk als de herfst. Deze populaire edelsteen komt voor in meer dan 100 verschillende kleuren, veelzijdiger kan haast niet!

Naam

Zijn naam verwijst al naar zijn kleurrijke karakter: 'Toermalijn' is afgeleid van het Singalese begrip 'turmali' dat 'steen met gemengde kleuren' betekent. Het wordt ook vaak 'de kameleonsteen' genoemd, niet alleen vanwege zijn vele kleuren maar ook vanwege de historische verwarring met andere edelstenen.

Chemische samenstelling van toermalijn

Toermalijn is een groep van verwante mineralen wiens verschillen in samenstelling een overvloed aan kleuren tot gevolg hebben. Het mineraal elbaiet vormt de ruggengraat van de toermalijnedelstenen, die voorkomen in meer dan 100 verschillende kleurtinten. Helaas zijn de kleurrijke toermalijnvariëteiten niet in overvloed verkrijgbaar. Zo zijn er maar weinig kristallen te vinden die geschikt zijn om te worden verwerkt in sieraden.

Herkomst van toermalijn

Toermalijnen worden gewonnen in Brazilië, Afghanistan, Nigeria, Kenia, Tanzania, Madagaskar, Malawi en Mozambique.

Geschiedenis van toermalijn

De geliefde edelsteen is in Europa bekend sinds de 3e eeuw v. Chr. en werd vanwege zijn kleurrijkheid vaak verwisseld met andere edelstenen.

Eigenschappen van toermalijn

Door zijn dubbele breking is toermalijn sterk pleochroïsch. Dat betekent dat elk toermalijnkristal twee kleuren (donker en licht) heeft, waarvan de intensiteit afhangt van de kijkhoek.

Toermalijnvariëteiten

De verschillende kleuren van toermalijn worden onderscheiden door kleurvoorvoegsels zoals 'blauwgroen', 'groen' en 'roze', door een speciale variëteitsnaam of door een naamstoevoeging. De Paraiba-toermalijn is vernoemd naar de plaats waar hij werd ontdekt. Zijn kleuren reiken van Caribisch blauw tot pauwblauw, kopergroen, neonaquamarijn, zwembadblauw en turkooisblauw. De indigoliet heeft een intense tot diepe neonblauwe en indrukwekkende glans, bovendien is hij bijzonder zuiver en sterk. Der Itatiaia-toermalijn en de Pirineu-toermalijn zijn blauwgroene toermalijnen, die allebei afkomstig zijn uit dezelfde Braziliaanse mijn. Ze verschillen echter lichtelijk qua kleur en verzadiging. De Itatiaia-toermalijn is wat blauwer en verzadigder dan de Pirineu-toermalijn. De chroomtoermalijn is een uiterst zeldzame variëteit van de groene toermalijn. Hij is intens groen en wordt gekleurd door chroom en vanadium. Een andere groene toermalijn is de Santa Rosa-toermalijn uit de gelijknamige mijn in Brazilië. Zijn kleur doet denken aan de populaire smaragd. Ook vernoemd naar zijn vindplaats is de Kunar-vallei-toermalijn. De daar gevonden stenen zijn tweekleurig, meestal roze en groen. Roze en groen smelten ook samen in de meerkleurige toermalijn, die gewonnen wordt in West-Afrika. De zwarte toermalijn is ondoorzichtig zwart, soms ook met enkele sporen van blauw, bruin of groen. Daarnaast heeft hij een uitstekende glans. Een indrukwekkende rode kleur kenmerkt de zeldzame rubelliet. Hoogwaardige exemplaren uit Shimoyo in Mozambique die paarsrood en zuiver zijn, worden Shimoyo-rubellieten genoemd.

Toermalijnsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven