Chroom Toermalijn

Naam

Zijn naam verwijst al naar zijn kleurrijke karakter: 'Toermalijn' is afgeleid van het Singalese begrip 'turmali' dat 'steen met gemengde kleuren' betekent. Het wordt ook vaak 'de kameleonsteen' genoemd, niet alleen vanwege zijn vele kleuren maar ook vanwege de historische verwarring met andere edelstenen.

Chemische samenstelling van toermalijn

Toermalijn is een groep van verwante mineralen wiens verschillen in samenstelling een overvloed aan kleuren tot gevolg hebben. Het mineraal elbaiet vormt de ruggengraat van de toermalijnedelstenen, die voorkomen in meer dan 100 verschillende kleurtinten. Helaas zijn de kleurrijke toermalijnvariëteiten niet in overvloed verkrijgbaar. Zo zijn er maar weinig kristallen te vinden die geschikt zijn om te worden verwerkt in sieraden.

Herkomst van toermalijn

Toermalijnen worden gewonnen in Brazilië, Afghanistan, Nigeria, Kenia, Tanzania, Madagaskar, Malawi en Mozambique.

Geschiedenis van toermalijn

De geliefde edelsteen is in Europa bekend sinds de 3e eeuw v. Chr. en werd vanwege zijn kleurrijkheid vaak verwisseld met andere edelstenen.

Eigenschappen van toermalijn

Door zijn dubbele breking is toermalijn sterk pleochroïsch. Dat betekent dat elk toermalijnkristal twee kleuren (donker en licht) heeft, waarvan de intensiteit afhangt van de kijkhoek.

Gele Kattenoog Toermalijn
AAA-Paraiba-Toermalijn

Toermalijnvariëteiten

De verschillende kleuren van toermalijn worden onderscheiden door kleurvoorvoegsels zoals 'blauwgroen', 'groen' en 'roze', door een speciale variëteitsnaam of door een naamstoevoeging. De Paraiba-toermalijn is vernoemd naar de plaats waar hij werd ontdekt. Zijn kleuren reiken van Caribisch blauw tot pauwblauw, kopergroen, neonaquamarijn, zwembadblauw en turkooisblauw. De indigoliet heeft een intense tot diepe neonblauwe en indrukwekkende glans, bovendien is hij bijzonder zuiver en sterk. Der Itatiaia-toermalijn en de Pirineu-toermalijn zijn blauwgroene toermalijnen, die allebei afkomstig zijn uit dezelfde Braziliaanse mijn. Ze verschillen echter lichtelijk qua kleur en verzadiging. De Itatiaia-toermalijn is wat blauwer en verzadigder dan de Pirineu-toermalijn. De chroomtoermalijn is een uiterst zeldzame variëteit van de groene toermalijn. Hij is intens groen en wordt gekleurd door chroom en vanadium. Een andere groene toermalijn is de Santa Rosa-toermalijn uit de gelijknamige mijn in Brazilië. Zijn kleur doet denken aan de populaire smaragd. Ook vernoemd naar zijn vindplaats is de Kunar-vallei-toermalijn. De daar gevonden stenen zijn tweekleurig, meestal roze en groen. Roze en groen smelten ook samen in de meerkleurige toermalijn, die gewonnen wordt in West-Afrika. De zwarte toermalijn is ondoorzichtig zwart, soms ook met enkele sporen van blauw, bruin of groen. Daarnaast heeft hij een uitstekende glans. Een indrukwekkende rode kleur kenmerkt de zeldzame rubelliet. Hoogwaardige exemplaren uit Shimoyo in Mozambique die paarsrood en zuiver zijn, worden Shimoyo-rubellieten genoemd.

Sieraden met toermalijn

Toermalijnsieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro