Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Peridoot

Peridoot

Peridoot – de geboortesteen van de maand augustus – doet met zijn intense groentinten denken aan een frisse zomerweide.

Naam

De naam peridoot wordt uitgesproken als 'pè-ri-do'. Hij stamt waarschijnlijk af van het Arabische woord 'faridat' voor edelsteen, maar hij kan ook afkomstig zijn van het Middelengelse 'peridote' voor 'heldere plek' of 'knoop'.

Chemische samenstelling van peridoot

Peridoot komt alleen voor in groentinten, is dus een kleurige of idiochromatische edelsteen en behoort tot de groep van silicaten. Zijn verschillende groentinten verkrijgt de steen door het element ijzer. Bovendien kunnen de sporenelementen chroom of nikkel de kleur nog intenser laten lijken. Soms komt het kattenoogeffect ('Chatoyance') voor – een effect waarbij aan de oppervlakte van de edelsteen de reflectie van een enkele lichtstraal verschijnt, veroorzaakt door lange naaldvormige insluitingen.

Herkomst

De klassieke bron is de berg Zeberget (St. John’s Island), circa 80 kilometer voor de Egyptische kust in de Rode Zee. De grootste afzetting ter wereld bevindt zich echter in het San-Carlos-Apache-reservaat in Arizona in Amerika. Andere wingebieden liggen in China en Pakistan.

Geschiedenis van peridoot

Door zijn licht slaperige uiterlijk worden aan deze geliefde edelsteen meerdere mythische eigenschappen toegedicht. Zo zou de steen vriendschappen bevorderen, de geest bevrijden van jaloerse gedachten en de drager welbespraakter maken. Als bescherming tegen boze geesten moet men het haar van een ezel door de steen rijgen en deze vervolgens aan de linkerarm dragen, zo adviseerde Marbodius van Rennes in zijn mythologische compendium 'Liber de Lapidibus'. Ook in de Bijbel wordt de steen vermeld (onder zijn oude naam 'chrysoliet' of 'gouden steen'). Zelfs bij piraten was hij geliefd, omdat hij boze geesten en nachtelijke verschrikkingen zou verdrijven.

Eigenschappen van peridoot

De populaire kleurtinten van peridoot rijken van een goudachtig lichtgroen tot een diep grasgroen. Het heeft een aantrekkelijk 'slaperig' uiterlijk met een glanzende schijn. Als de steen klein is, kan hij schoon voor het oog zijn. Als edelsteen van type II zal hij echter bijna altijd zichtbare insluitingen vertonen.

Peridootvariëteiten

De waarschijnlijk bekendste peridoten zijn afkomstig uit een winplaats in de Suppatt-regio in de Himalaya in het noordwestelijke Pakistaanse deel van Kasjmier. De beroemde Kasjmier-peridoot is bijzonder zuiver en zijn groene kleur schittert buitengewoon indrukwekkend. Helaas is de winning in dit gebied alleen van eind juni tot september mogelijk, waardoor het aanbod zeer gering blijft.

Verzorging van peridoot

Bij sommige edelstenen kan een thermische schok beschadigingen veroorzaken. Ook peridoot mag niet aan extreme temperatuurschommelingen worden blootgesteld!

Peridootsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven