Keizerlijke Topaas Edelstenen

Naam

Over de herkomst van zijn naam bestaan diverse verhalen – deze zou afkomstig zijn van het Sanskriet voor 'vuur' ('tapaz') of naar het eiland 'Zebirget' in de Rode Zee zijn vernoemd, dat ooit 'Topazios' heette.

Chemische samenstelling van topaas

Topaas is een fluorhoudend aluminiumsilicaat, dat gekleurd wordt door de elementen ijzer en chroom of soms ook wordt behandeld om verschillende kleurtinten te bewerkstelligen.

Herkomst

Topaas wordt vooral gewonnen in Brazilië, sommige exemplaren zijn echter afkomstig uit Mozambique of Nigeria.

Geschiedenis van topaas

De veelzijdige topaas kent een lange geschiedenis. Zo wordt hij al genoemd in de Bijbel. Topaas zou in de borstplaat van Aäron zijn gezet (Ezechiël 28:13-16), omdat men geloofde dat de steen de eigenaar onoverwinnelijk maakte in gevaarlijke situaties. Daarnaast is topaas ook een van de twaalf stenen die in de fundamenten van de muur van het Nieuwe Jeruzalem zijn gezet (Openbaring 21:19).

Oranje Topaas
Mystieke en Maanlicht Topaas

Eigenschappen van topaas

Topaas is vooral geliefd door zijn vele kleuren. Deze steen komt voor in de kleuren wit, geel, oranje, rood, roze, blauw, groen, violet en is soms ook meerkleurig. Daarnaast is hij verbluffend zuiver en heeft hij een stralende glans. Sommige exemplaren zijn bovendien pleochroïsch, dat wil zeggen dat ze vanuit verschillende invalshoeken twee kleuren kunnen vertonen.

Topaasvariëteiten

De verschillende kleuren van topaas worden meestal zeer beeldend weergegeven. De blauwe variëteiten worden bijvoorbeeld beschreven met Londonblauw, Zwitsers blauw, hemelsblauw of als Neptunus- of zeetopaas. Kers- en Flamingo-topazen komen voor in verschillende rode en roze tinten. De mystiektopaas, de avondrode topaas en de maanlichttopaas komen voor in vele bonte kleuren. Meerkleurig is de watermeloentopaas, die krachtig roze en intens groen is. Groen is ook de Kiwitopaas, geel tot oranje tinten hebben de kanariegele en keizerlijke topaas. Een sobere variëteit is de witte topaas.

Verzorging van topaas

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelsteen mag hier daarom niet onnodig lang aan worden blootgesteld! Edelstenen die zijn bekleed of een oppervlaktebehandeling hebben ondergaan, kunnen bovendien niet opnieuw worden geslepen of gepolijst.

Watermeloen Topaas

Sieraden met topaas

Topaassieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

08:00Koopjesochtend
09:00Morningstar
09:10Alles unter 50 Euro