Alleen in de webwinkel: gratis verzending vanaf €49,-

Apatiet | Edelstenen van A-Z bij Juwelo

Apatiet

De dodelijke Nyx (nacht) bracht tevens Nemesis (vergelding) voort om de sterfelijke mens te teisteren en na haar Apate (bedrog) ..."

De theogonie van Hesiodus (ca. 700 v. Chr.)

Naam

In de Griekse mythologie personifieert Apate, de dochter van de nacht, misleiding en bedrog. Volgens de overlevering was zij ook een van de tot dan toe onbekende ongelukken, die zich bij het openen van de doos van Pandora over de aarde verspreidden en zich op de mensheid stortten. De naam is evocatief, aangezien het woord in het Grieks 'misleiden' betekent. Apatiet kan door zijn grote veelvoud aan kleuren en variëteiten inderdaad eenvoudig worden verward met andere edelstenen. Zo wordt het niet zelden aangezien voor toermalijn, peridoot of beril. Apatiet wordt door zijn naam echter geen recht gedaan, aangezien het zich niet hoeft te verstoppen achter andere edelstenen en een geheel eigen schoonheid bezit.

Apatiet is als mineraal wereldwijd in veel landen te vinden, maar apatieten die qua kwaliteit geschikt zijn voor sieraadverwerking zijn zeldzaam. Apatieten worden voornamelijk gewonnen in Brazilië, Madagaskar en Mexico, maar ook in Canada en in Rusland worden exemplaren gevonden. Toen zijn intense, neonkleurige Paraiba-toermalijn-tonen in 1995 werden ontdekt in Madagaskar nabij Tôlanaro (het vroegere Fort Dauphin) in de provincie Tuléar werd apatiet in een klap beroemd.

Chemische samenstelling van apatiet

Apatiet is een verzamelnaam voor een groep chemisch soortgelijke mineralen die relatief veel voorkomen. Bij apatieten gaat het dan ook om meerdere verschillende mineralen, al naar gelang of calcium wordt vervangen door fluor, chloor, hydroxyl of strontium. Met een hardheid van 5 op de schaal van Mohs hoort apatiet bij de middelharde mineralen. Bij drukbelasting vertonen apatieten een schelpvormige broze breuk en een onvolkomen splijtbaarheid. Apatiet kenmerkt zich door een witte tot geelachtig grijze streepkleur.

Eigenschappen van apatiet

Niet te donker of te fel maar met een intense kleuring fonkelt apatiet met een harmonisch uitgebalanceerde lichtintensiteit. Maar ook factoren als grootte, zuiverheid, kleurverzadiging en kwaliteit van de facettering zijn van invloed op de lichtintensiteit van apatiet. Ook het polijsten van apatiet vormt een bijzondere uitdaging.

Een vakkundig geslepen en nauwkeurig gepolijste apatiet is een hoogwaardige kostbaarheid. Populair zijn baguetteslijpsels, ovale slijpsels of ronde slijpsels, maar er wordt ook gewerkt met trappenslijpsels of gemengde slijpsels. Normaal gesproken wordt apatiet gevonden als kleine kristallen, die meestal insluitingen vertonen. Apatieten van meer dan een karaat die schoon voor het oog zijn, zijn buitengewoon zeldzaam.

Apatietvariëteiten

Hier volgen enkele apatietvariëteiten uit het assortiment van Juwelo:

 • Lemon-apatiet

  Lemon-apatiet

 • Porto Madeira-apatiet

  Porto Madeira-apatiet

 • Chroom-apatiet

  Chroom-apatiet

 • Fort Dauphin-apatiet

  Fort Dauphin-apatiet

 • Diego Suarez-apatiet

  Diego Suarez-apatiet

 • Blauw apatiet

  Blauw apatiet

 • Caribisch blauw apatiet

  Caribisch blauw apatiet

 • Neonblauw apatiet

  Neonblauw apatiet

Verzorging van apatiet

Apatiet mag niet worden gereinigd met stoom, noch middels ultrasone reiniging.

Apatietsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

 1. Welke edelsteen past bij u?

  10. augustus 2017

  edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
  Lees verder →

Nu op TV:

10:00De fonkelende wereld van Edelstenen
13:00HIGHLIGHT
13:10De fonkelende wereld van Edelstenen
Naar boven