vandaag gratis verzending!
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Kyaniet

Kyaniet

Het wonderschone kyaniet werd jarenlang onrecht aangedaan, omdat het tot het begin van de 20e eeuw werd aangezien voor blauwe saffier. En dat terwijl de schoonheid van deze edelsteen werkelijk uniek en onvergelijkbaar is.

Naam

Kyaniet wordt ook wel 'cyaniet' of 'distheen' genoemd. De gangbare naam 'kyaniet' verkreeg de edelsteen in 1789 van de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner. De naam van deze edelsteen stamt uit het Grieks (κύανος) en betekent 'donker metaal', 'blauwe glasvloed' of ook 'ultramarijn'. De verwijzing naar de bijzondere blauwe kleur draagt de kyaniet dus al mee in zijn naam.

De benaming 'distheen' (in 1801 ingevoerd door de Franse mineraloog René-Just Haüy) stamt eveneens uit het Grieks (δις σθένος voor 'tweevoudige kracht') en verwijst naar de sterke anisotropie van hardheden.

Chemische samenstelling van kyaniet

Kyaniet is een mineraal dat veel voorkomt in de natuur en behoort tot de mineraalfamilie van silicaten. De allochromatische (gekleurde) edelsteen is in zuivere vorm kleurloos; pas door sporenelementen verkrijgt hij zijn meestal licht- tot donkerblauwe kleur. Afhankelijk van de aard en hoeveelheid van de vreemde bijmengingen varieert de kleur van kyaniet tussen blauw-violet, groen-blauw, groen, bruin-wit, wit en grijs.

Herkomst van kyaniet

Het ruwe materiaal van kyaniet vormt zich in aluminiumrijke sedimenten, die aan gemiddelde tot hoge temperaturen en aan druk werden blootgesteld. Het beroemdste wingebied voor kyaniet is de regio Kali Gandaki, die zich bevindt in het grensgebied van Nepal en Tibet. De vindplaats werd ontdekt in 1995. Andere afzettingen bevinden zich in Brazilië, Kenia, Myanmar, Oostenrijk, Zwitserland, Zimbabwe en de Verenigde Staten.

Geschiedenis van kyaniet

De optische overeenkomst met de bekende blauwe saffier heeft het wonderschone kyaniet zijn verdiende plaats in de edelstenenwereld lange tijd onthouden. Pas aan het begin van de 20e eeuw werd het erkend als zelfstandige edelsteen.

Eigenschappen van kyaniet

Kyaniet is polymorf, wat wil zeggen dat het twee verschillende hardheidsgraden heeft (anisotroop). Bovendien is het volledig splijtbaar en dus uiterst moeilijk te slijpen. De kwaliteit van de facettering is daarom naast de unieke blauwe kleur een belangrijk criterium voor de waardering van kyaniet.

Kyanietvariëteiten

-

Verzorging van kyaniet

Kyaniet mag niet worden gereinigd met stoom, noch middels ultrasone reiniging.

Kyanietsieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Koopjes nacht
02:00Juwelo documentaties
08:00Der Juwelo-Thementag mit Ronnie Molloy: Ringe
Naar boven