Gratis verzending t/m 20 december in de webshop
Voor dit artikel betaalt u geen verzendkosten.

Rozenkwarts

Rozenkwarts

Rozenkwarts behoort tot de bekende kwartsen. Het symbool voor liefde en vriendschap is een klassieke en zachte schoonheid, die tot op heden elke modetrend kon doorstaan.

Naam

De naam van deze bekende kwartsvariëteit verwijst naar de kleur roze, waarin het feminiene rozenkwarts voorkomt.

Chemische samenstelling van rozenkwarts

Rozenkwarts behoort tot de groep macrokristallijne kwartsen (siliciumdioxide), waarvan de kristallen met het blote oog te zien zijn. Hun onmiskenbare kleuren krijgen de rozenkwartsen op verschillende manieren. Zo wordt troebel rozenkwarts gekleurd door fijne insluitingen van dumortieriet, heldere kristallen daarentegen door aluminium en fosfor.

Herkomst

Momenteel wordt deze fluweelachtige steen gewonnen in Brazilië, Madagaskar, India, Kenia, Mozambique, Namibië, Sri Lanka en de Verenigde Staten. Juwelo haalt zijn rozenkwarts uit Tanzania en Brazilië.

Geschiedenis van rozenkwarts

Rozenkwarts wordt sinds jaar en dag verwerkt tot sieraden, gravuren of kunstvoorwerpen. In het oude Rome gebruikte men rozenkwarts bijvoorbeeld voor de productie van zegels. Tot op de dag van vandaag wordt deze edelsteen niet alleen als sieraad maar ook voor decoratieve doeleinden gebruikt (gesneden figuren van rozenkwarts bijvoorbeeld). Als edelsteen met een lange traditie kent rozenkwarts een grote hoeveelheid mythische en esoterische toegedichte eigenschappen. In de Griekse en Romeinse mythologie duikt de steen op in het verhaal van 'Eros' of 'Amor'. De god van de liefde zou rozenkwarts op de aarde hebben gebracht om de mensen liefde en verzoening te schenken. Vandaag de dag wordt rozenkwarts nog steeds het vermogen toegedicht om liefde en vriendschap positief te kunnen beïnvloeden, hoewel daarvoor geen wetenschappelijk bewijs is. Sommige mensen geloven dat rozenkwarts een positief effect heeft op hart en bloedvaten.

Eigenschappen van rozenkwarts

Het geliefde kwarts kent zachte kleurtinten van bleekroze tot perzikkleuren. Zijn kristallichaam heeft meestal meerdere duidelijke insluitingen of een soort sluier die het zijn slaperige uiterlijk geven. Rozenkwartsen behoren tot de doorschijnende edelstenen en zijn zeer zelden echt transparant.

Rozenkwartsvariëteiten

Bij sommige rozenkwartsen is een ster zichtbaar aan de oppervlakte, die daarvoor als cabochon (niet gefacetteerde, gladde koepel) moet zijn geslepen. Het zogenaamde 'asterisme' ontstaat door een gestructureerde verdeling van de ingesloten dumortierietnaalden. Een andere variëteit is Angelandina-rozenkwarts uit het kleine Braziliaanse dorp Angelȃndia. Dit heeft bijzondere roze tinten in een relatief zuiver kristallichaam – bij rozenkwartsen komt een dergelijke zuiverheid niet vaak voor.

Verzorging van kwarts

Rozenkwarts mag worden gereinigd met stoom, niet middels ultrasone reiniging.

Rozenkwartssieraden in de online shop >

Aktuelles

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

  1. Welke edelsteen past bij u?

    10. augustus 2017

    edelsteen Roland Vos Edelstenen komen voor in ontelbare varianten en zijn een wonder der natuur. Een edelsteen kenmerkt zich door de eigenschappen: zeldzaamheid,...
    Lees verder →

Nu op TV:

00:00Cavill CollectionThe Cavill Collection-Spezial - mit Cherry Cavill
02:00Juwelo documentaties
08:00Koopjes ochtend
Naar boven