Australische Jade Edelsteen

Betekenis

De naam van deze edelsteen kan worden herleid tot de tijden van de verovering van Zuid-Amerika door de Spanjaarden. Hij is afgeleid van het rond 1565 opgekomen begrip 'piedra de hijada' voor 'lendensteen'. Een andere Spaanse naam voor jade is 'piedra de los rinones' (niersteen), wat wanneer je het vertaalt naar het Latijn, 'Lapis Nephriticus', de naam 'nefriet' oplevert. Deze namen zijn te herleiden tot het feit dat de Spanjaarden een bepaalde geneeskundige link legden tussen de vorm van de gepolijste jadestenen en nieren.

Chemische samenstelling van jade

Jade bestaat uit vastgegroeide kleine korrels en viltachtige vezels, die het zeer sterk maken. Het is opaak, dat wil zeggen ondoorzichtig.

Herkomst

China en Birma (Myanmar) zijn belangrijke leveranciers van deze edelsteen, maar ook in Guatemala, Rusland, Kazachstan, Japan, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt jade gewonnen.

Geschiedenis van jade

Jade wordt gezien als symbool van China en heeft van daaruit heel Zuidoost-Azië veroverd. De edelsteen werd vermoedelijk al rond 6000 v. Chr. gewonnen in China. De oude Chinezen noemden jade de ‘steen van de hemel’ en associeerden de steen met onsterfelijkheid en de gave om een verbinding te scheppen tussen hemel en aarde.

Jade komt voor in twee verschillende variëteiten: 'jadeïet' (pyroxeengroep) en 'nefriet' (amfiboolgroep), die echter tot 1863 beiden als 'jade' werden bestempeld. De Franse mineraloog Alexis Damour ontdekte dat Chinese jade (nefriet) en Birmese jade (die hij ‘jadeïet’ noemde) verschillende mineralen zijn met een vergelijkbaar uiterlijk en vergelijkbare eigenschappen. De Chinese geschiedenis van jadeïet is verbazingwekkend kort en het was tot aan de 18e eeuw niet bijzonder gewild. De mooiste exemplaren met een zeer hoge zuiverheid en een rijke smaragdgroene kleur werden door de Chinese keizers echter benoemd tot ‘keizerlijke jade’. Jadeïet komt voor in de kleuren blauw, bruin, room, groen, grijs, lavendel, oranje, rood, violet, wit, geel en combinaties hiervan, inclusief in gevlekte vorm. De rode verkleuring van jadeïet is het gevolg van sporen van ijzer, terwijl de groene tinten komen door de aanwezigheid van chroom. Nefriet daarentegen kent een minder omvangrijk kleurenpallet. Het komt voor in de kleuren bruin, groen, grijs, geel en wit. Ook nefriet is soms gevlekt en vertoont soms rode, gele en bruine strepen, die het gevolg zijn van oxidatie.

Canadese Jade
Goldenite Jade

Eigenschappen van jade

Wanneer men jade aanraakt, voelt het zijdeachtig aan, wat ook past bij zijn subtiele kleuren en zachte voorkomen. Dit zachtaardige uiterlijk is echter misleidend; jade is een van de meest breukvaste edelstenen ter wereld – breukvaster dan diamant – waardoor het bij uitstek geschikt is voor de beroemde Chinese snijwerken.

Samenstelling

Deze edelsteen heeft een hardheid van 5-7 een chemische formule van NaAI (Si2O6). De dichtheid van de Jade is 3,3-3,5.

Combineren

Jade is een edelsteen die de afgelopen jaren snel in populariteit heeft gewonnen. Tegenwoordig worden Jade edelstenen vaak verwerkt in sieraden zoals halskettingen en armbanden. Deze edelsteen staat bekend om de natuurlijke look en laat zich hierdoor perfect combineren met kleding in aardetinten.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld van deze edelsteen is weegschaal.

Sieraden met Jade

Jadesieraden in de online shop >

Naar boven
Nieuw

Het nieuwste uit de Wereld van Edelstenen

Begoña Florido
Edelstenen hoe kies je een edelsteen?

29. juni 2018

edelstenen

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een...
Lees verder →

Nu op TV:

14:30Designer Outlet
19:00Designer Outlet
00:00Designer Outlet