Geboortestenen

Hoewel het populaire gebruik om geboortestenen te dragen rond de 15e eeuw in Polen begon, waren ze via de borstplaat van Aäron (Exodus 28:15-30) al tot de westerse cultuur gaan behoren. Dit was een religieus tooisel, ook bekend als de ‘borstlap des gerichts’, dat joodse priesters voor ceremoniële doeleinden droegen. Op dit tooisel zijn 12 edelstenen te zien, die de 12 stammen van Israël symboliseren. Verder corresponderen ze ook met de 12 sterrenbeelden, evenals met de 12 maanden van het jaar, aldus de historicus Josephus die rond het jaar 200 leefde.

Aangezien het vrij lastig kan zijn om edelstenen met dezelfde kleur van elkaar te onderscheiden, zonder hulp hierbij van moderne wetenschappelijke methoden, werden deze niet altijd geclassificeerd naar hun mineraalsoort. Veel edelstenen werden op basis van kleur met dezelfde naam aangeduid, wat heeft geleid tot de nodige verwarring. Ook tegenwoordig bestaat er nog verschil van mening over welke stenen nu eigenlijk in de borstplaat zaten. Hierdoor zijn er diverse lijsten met geboortestenen gaan rouleren, afhankelijk van waar en wanneer deze zijn opgesteld.

De eerste ‘officiële’ lijst met geboortestenen werd in 1912 gepubliceerd door de Jewelers of America (voorheen de American National Association of Jewellers). Op de volgende bladzijde staat de lijst met geboortestenen die in 1952 is vastgesteld door de Jewellery Industry Council en in 2002 is gereviseerd door de AGTA (American Gem Trade Association).

Je kunt een geboortesteen uitkiezen die hoort bij een specifieke geboortedag, een jubileum of enige andere datum van betekenis, maar wist je dat men ze ooit elke maand droeg? In de middeleeuwen geloofden de mensen dat de krachten van een steen het sterkst waren in de maand waartoe deze behoorde. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor echte edelsteenliefhebbers, omdat zij nu een excuus hebben om de hele set te verzamelen en ze het hele jaar door te dragen!Geboortestenen van december:

 • Tanzaniet

  De tanzaniet heeft een unieke donkerblauwe kleur met paars tinten, hierdoor heeft deze edelsteen een mysterieus uiterlijk. Tanzanieten hebben vanwege het unieke karakter van de edelsteen een grote aantrekkingskracht op mensen.

  Meer over Tanzaniet
 • Turkoois

  Turkoois staat bekend om de verschillende kleuren die in de edelsteen te herkennen zijn waaronder lichtblauw, grijs en groen. Hierdoor heeft deze edelsteen een aparte en bijzondere stijl.

  Meer over Turkoois
 • Zirkoon

  Zirkoon is de edelsteen van december en wordt ontrecht vaak verward met de zirkoniet. De zirkoon is echter een natuurlijke edelsteen, waardoor deze vergelijking niet van toepassing is. Deze steen is een ideaal alternatief voor de daimant.

  Meer over Zirkoon

januari

Granaat

De intensief rode kleur van de granaat staat voor schoonheid en kwaliteit. Granaten edelstenen worden regelmatig verwerkt in sieraden omdat de edelsteen de uitstraling heeft van een robijn, maar qua prijs relatief gunstig is. Deze edelsteen van de maand januari is de favoriet van veel edelsteenliefhebbers.

Meer over Granaat

februari

Amethist

De opvallende paarse kleur van Amethist is wereldberoemd. Deze prachtige edelsteen heeft een unieke schoonheid en wordt hierdoor vaak verwerkt in edelsteen sieraden. Ben jij in deze maand geboren? Dan heb je geluk, want met een sieraad met deze edelsteen laat je iedereen versteld staan. Bovendien kun je bij Juwelo Amethist sieraden kopen voor een voordelige prijs.

Meer over Amethist

mei

Smaragd

Een smaragd staat voor natuurlijke schoonheid en uitzonderlijke kwaliteit. Deze kenmerkende steen was vroeger alleen betaalbaar voor de adel en de rijken der aarde. Gelukkig kun je tegenwoordig al smaragd juwelen kopen bij Juwelo vanaf 39 euro. Deze edelsteen van de maand mei is een wonder van de natuur.

Meer over Smaragd

juni

september

Saffier

De saffier staat vooral bekend om de kenmerkende donkerblauwe kleur. Wat veel mensen niet weten, is dat deze steen ook in andere kleuren voorkomt, waaronder roze. Saffieren worden vanwege de uitzonderlijke kleuren vaak verwerkt in edelstenen. De edelsteen van september is van uitzonderlijke schoonheid.

Meer over Saffier

oktober

november

Citrien

De citrien is de edelsteen van de maand november. De meeste mensen kennen deze edelsteen vanwege de kenmerkende geel tot lichtgroene kleur. Vanwege de mooie kleur en de betaalbare prijs van deze steen, wordt deze steen vaak verwerkt in edelsteen sieraden voor een voordelige prijs.

Meer over Citrien

december Actueel

Turkoois

Turkoois staat bekend om de verschillende kleuren die in de edelsteen te herkennen zijn waaronder lichtblauw, grijs en groen. Hierdoor heeft deze edelsteen een aparte en bijzondere stijl.

Meer over Turkoois

Zirkoon

Zirkoon is de edelsteen van december en wordt ontrecht vaak verward met de zirkoniet. De zirkoon is echter een natuurlijke edelsteen, waardoor deze vergelijking niet van toepassing is. Deze steen is een ideaal alternatief voor de daimant.

Meer over Zirkoon
Naar boven